Dresura: naučite psa na komandu “noga”

Psi se uče da idu uz nogu da bi šetnja sa njima predstavljala zadovoljstvo a ne mučenje.

Nedresirani psi trče ispred vas, vuku povodac ili zastanu primoravajući vas da ih vučete.

Komanda “noga” je jedan od najvažnijih osnovnih komandi kod dresure psa. Daleko od toga da je to neka specijalna, posebna komanda; to je jedna od osnovnih koja pomaže da vaš pas predstavlja pravog prijatelja, a ne teret.

Kod učenja psa da ide uz nogu vi ga ustvari učite da obraća pažnju na vas. Pas nikada ne odluta da njuška cveće jer vas baš i ne voli, on to radi zato što mu je pažnja na neki način ometena.

Ako naučite da vas posmatra, da primećuje koliko se brzo krećete i kuda idete, savladao je više od pola vežbe.

Drugi deo se sastoji u tome da pas mora da vam bude blizu dok se šetate bez obzira na druge interesantne stvari koje mogu da mu privuku pažnju.

Najbolji način da se pas nauči da ide pored noge je uz pomoć povoca i davilice. Na taj način ga možete usmeriti kada mu nešto drugo privuče pažnju.

Psa ispravljajte na takav način da on misli da je ispravka prirodna, prouzrokovana njegovom radnjom, a ne kazna koju vi inicirate.

Nemojte jako cimati povodac tako da pas vidi da to vi radite. Umesto toga držite povodac na takav način da je psu savršeno udobno dokle god se kreće pored vašeg levog kolena, a oseća neprijatnost čim se pomeri.

Pohvalite ga kad god je povodac dovoljno opušten a da ga niste vi sami otpustili. Kao kod komande “sedi”, morate sačekati da pas počne da ide uz nogu pravilno a zatim ga pohvalite i nagradite. Nemojte ga cimati u željeni položaj. Dovoljno je samo držati povodac čvrsto kad pas pokuša da se odmakne. Zapamtite, kada dresirate psa da ide uz nogu sa vaše leve strane, držite povodac u desnoj ruci. Ovo vam omogućava veću kontrolu, a ostavlja levu ruku slobodnu da ga pomazite kada želite da ga pohvalite.

Zapamtite da svrha ove vežbe nije da psa na silu držite pored vas. Povodac mora da bude opušten kada se pas šeta (ili stoji) pravilno.

Kad god zastane ili požuri brzo povucite povodac a zatim ga ponovo opustite. Pohvalite ga kada se vrati u pravilan položaj. Nemojte vikati na njega. Ako pokušate da ga na silu vratite u željeni položaj on će se suprotstaviti misleći da se igrate ili da ga namerno vređate, povređujući mu sujetu na taj način.

U svakom slučaju, vi gubite. Ako se ne vrati u željeni položaj posle prvog cimanja povoca, uradite seriju kratkih i oštrih cimanja dok ne postignete pravilan položaj uz nogu. Dok cimate povodac nemojte gledati u psa ili mu na bilo koji način odati da to vi radite.

Jednostavno sačekajte da on sam nađe odgovarajući položaj a onda ga pohvalite i nagradite zato sto je to uradio kako treba. Vi niste odgovorni za bilo kakav neprijatan osećaj koji on može da ima ako nije u pravilnom položaju uz nogu. Vama je jednostavno drago što se vi lepo šetate, baš onako kako ste i zamišljali.

Pošto je vaš ljubimac upoznat sa hodanjem uz nogu, sada bi trebalo da počnete sa davanjem komande, da bi asocirao reč sa radnjom. Uvek pričajte smirenim glasom. Kažite:

“Bravo Dona. K’ nozi. Dobar pas.” Ispravljajte ga koliko god je to moguće hvaleći ga i podržavajući ga da ide uz vas, radije nego da cimate povodac.

Svrha ove dresure je da pas stekne utisak da nekako, prirodno, radeći stvari na jedan način biva nagrađen, radeći ih na drugi način dovodi do misteriozno neprijatnih situacija. Ovo se veoma razlikuje od klasičnig verovanja da pas mora da uradi nešto perfektno samo da bi izbegao neprijatnost koja sledi.

U prvom slučaju životinja ne taloži bes i mržnju. Jednostavno, takav je život. Na isti način je naučio da se sa visine ne može pasti a ostati nepovređen. On nikoga ne krivi za to, to je jednostavno prirodno. Takođe zapamtite da obuka komande “k’ nozi” mora početi sa strpljivim isčekivanjem s vaše strane.

Morate sačekati da pas sam krene uz nogu pa ga zatim pohvalite. Vaš udeo u ovoj vežbi je da mu učinite šetnju neprijatnom ako pokuša da odluta na drugu stranu. Ali u početku ne izdajte nikakve komande i ne borite se da ga podčinite, tada ni bilo kada.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *