Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li vaš pas laje kada čuje komšijskog da radi to isto?

Sigurno ste se zapitali zašto svi psi počinju da laju, ukoliko su čuli da je jedan komšijski pas zalajo. Nekada zna da smeta, a ponekad je smešno, kada posle samo jednog laveža i svi ostali krenu da laju. Da li za to postoji objašnjenje?

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naime, psi su nekada živeli u čoporu, zbog toga oni i jesnu veoma druželjubive životinje koje uživaju u socijalizaciji. Kada je pripitomljen, druženjem sa čovekom oslabila je njegova želja da vreme provodi sa drugim psima. Sada je pas bliži čoveku nego svojim suštinskim četvoronožnim rođacima. Oni čoveka danas doživljavaju kao vođu svog čopora.

Međutim, kada čuju lavež u psima se probudi davno zaspali instinkt i želja da bude deo čopora i bar na trenutak oseti pripadnost svojoj vrsti. Ovo se obično dešava noću, jer je sve mirno i tiho, pa je psima lakše da se dozivaju. Postoje tumačenja da je to odraz njihove međusobne brige, ali i znak za nevolju i uzbunu.

Oni koji koji nisu ljubitelji pasa i veoma ih živcira ovaj zvuk, jer ih budi u toku noći, te sve ovo vezuju sa netrpeljivošću među psima. Na sreću, ima i onih koji znaju da je to opušteno komšijsko ćaskanje u sitne sate, pa se preterano ne uzbuđuju zbog toga.