Došao iz Sarajeva da spasi psa iz bunara u Bijeljini

Ceo mesec jedna tužna njuška zavijala je sa dna jednog od bijeljinskih bunara, preživljavajući isključivo zahvaljujući neiskvarenim dečjim srcima koja su joj spuštala hranu i vodu, dok glas o ovoj priči nije dospeo do, neki bi rekli heroja, a drugi ipak samo čoveka Fahrudina Brave.

Fahrudin nije časio časa već, čim je čuo za sudbinu nesrećne životinje, upalio je automobil i iz Sarajeva krenuo put Bijeljine.

“Jedna prijateljica mi je poslala poruku da u Bijelini ima kuća koji je pre mesec dana upao u bunar. Sednem sa kolegama odmah u auto i put Bijeljine, nemam šta da razmišljam hoću li ili neću. Kad smo stigli, vidim da je bunar dubok nekih desetak metara i da se bez opreme ne možemo spustiti. Šta ćemo, mi opet u auto i nazad u Sarajevo. Tamo uzmemo opremu od Gorske službe spasavanja i opet krenemo u Bijeljinu “, kroz smeh priča Fahrudin.

Spasavanje je proteklo bez ikakvih problema, a iako su očekivali da će mesec dana provedenih u bunaru ostaviti traume te da će nesrećna životinja biti u strahu, situacija je bila totalno drugačija.

“Posle svega što je preživeo, još pritom je i slep, osetio je da smo došli da mu pomognemo. To je jedan dobričak stari, kad smo se spustili, ni zarežao nije. Kad smo ga izvukli, niko sretniji od mene, ko se nije družio s uličnim psima, ne zna šta je ljubav “, priča Fahrudin.

spasao psa

Ova nesvakidašnja priča ubrzo se proširila celom Bosnom i Hercegovinom, pohvale i čestitke su pljuštale sa svih strana, dok Fahrudin, skroman kao svaki pravi heroj, bez želje za isticanjem i pohvalama, kaže: “Nije to ništa, ništa ja posebno nisam uradio, ne dao bog da bude prilike, opet ću isto.

“Marfi, kako je ovaj vremešni pas dobio ime, sreću je našao kod Fahrudina kuće, nažalost privremenu.
“Kod mene u kući nema više mesta, tako da mu tražimo dom. Nešto smo i našli, ali generalno, pse koje spasim dajem samo iskrenim ljubiteljima životinja. Nažalost, kod njega je situacija još komplikovanija, jer je stariji i slep, a zaslužio je da to malo godina što mu je ostalo proživi na najbolji mogući način “, kaže Fahrudin i dodaje da Marfi” poludi “od sreće čim oseti njegov miris i čuje glas.

Zbog mesec dana provedenih u bunaru, bez kretanja i sa minimalno hrane i vode, fizičko stanje Marfija je narušeno. Trenutno prima antibiotike, vitamine, hrani se supom, mesom i rižom i napreduje iz dana u dan.

Sličnih slučajeva ovaj humanitarac imao je i ranije, posebno nam je izdvojio je jedan od pre dve godine.
“Našao sam kuče na smetlištu kod Zenice, kome smo dom pronašli u Nemačkoj. Nakon pola godine šalju mi gazde snimak i slike da je taj pas završio obuku za spasioca i tragača sa svim desetkama. A od njega nije bilo prljavijeg i šugavijeg psa u trenutku kad sam ga našao, a eto, naš šugavi mešanac pobedi sve rasne pse usred Nemačke “, ponosno priča Fahrudin.

Fahrudin od detinjstva spasava napuštene i bolesne životinje. Od tada je, kako kaže, kroz njegov život prošlo preko 200 njuškica.
“Ljudi dele jedni druge po mnogo osnova. Kod mene je malo drugačije, ja ih delim samo po tome vole li životinje ili ne, nije me briga koje su veroispovesti, koje su nacije ili političke opcije”, kaže Fahrudin.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *