Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Donosimo 6 razloga zašto vaš pas smrducka

Mokar pas ima vrlo neprijatan miris, ali ono što mnogi ne znaju je da samo prljavi psi smrde kada su mokri, čist pas neće smrdeti čak ni nakon plivanja
Naravno da je vaš pas lep i da se dobro brinete o njemu, ali s vremena na vreme ipak možete osetiti pomalo neugodan miris. Kada shvatite šta izaziva taj miris biće vam lakše da održite svog psa mirišljavim, a i lakše ćete prepoznati simptome zbog kojih ga morate odvesti kod veterinara.
Za većinu problema s psećim mirisom postoje jednostavna rešenja, pa se ne morate previše brinuti. Ako sami ne možete shvatiti o čemu se radi, odvedite psa veterinaru i on će znati kako da pomogne vašem psu.
1. Kožni problemi

Moguće je da vaš ljubimac ima neku kožnu bolest. Možda mu se to događa samo u određeno doba godine? Možda ima alergiju na nešto? Bez obzira da li se radi o parazitima ili nekoj bolesti, jednom kad ste sigurni da je problem u psećoj koži odvedite ljubimca veterinaru.

2.Uši

Psi imaju osetljive uši u kojima se skuplja prljavšina i treba ih redovno čistiti. Morate biti oprezni da psu ne biste povredili uši dok ih čistite. Ako se uredno brinete za ljubimčeve uši, a one još uvek imaju neugodan miris, vreme je za posetu veterinaru.

foto:hungryhound

3. Muče ga gasovi

Pseći gasovi nisu razlog za brigu. Možda ga muči određena vrsta hrane nakon koje ispušta neugodne mirise ili problem može biti u nekoj želudačanoj tegobi. Kao i u prethodnim primerima – ako smrad potraje, odvedite ljubimca veterinaru.
4. Zadnjica

Psi imaju posebne analne žlezde kojima jedni drugima mogu dati neke osnovne informacije o sebi. Mogući problemi će izazvati prilično jak i neugodan miris koji će stalno biti prisutan, a moguće ga je opaziti i u vidu tečnosti na krznu zadnjice.

5. Zadah

Psi mogu imati loš zadah ako im uopšte ne perete zube ili ako su povredili usnu duplju. Bol se obično može primetiti u vidu težeg žvakanja, neobičnih zvukova kod zevanja ili izbegavanja dodira po glavi. Ako shvatite da vaš pas ima problema sa zubima ili desnima, odvedite ga kod veterinara.
6. Prljav i mokar pas

Mokar pas ima vrlo prepoznatljiv miris, ali ono što mnogi uglavnom ne znaju je da samo prljavi psi smrde kada su mokri. Kako se suše, sve što im je u dlaci polako isparava u njihovu okolinu. Čist pas neće smrdeti ni nakon plivanja.