Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kućni ljubimci imaju specifičnu ulogu u našem životu. Ove životinje nas uče o ljubavi i poverenju, pružaju nam pažnju i prijateljstvo i doprinose kvalitetu našeg života. Otuda i njihova vrednost za ljudsko društvo u celini. Odnos prema ovim životinjama, kao i uslovi u kojima se one drže nisu uvek povoljni za njihovo zdravlje i dobrobit.

Pojava prekobrjnosti i napuštanja kućnih ljubimaca, negativno se odražava na njihovu dobrobit, ali i na zdravlje i bezbednost čoveka, drugih životinja i životnu sredinu. Osnovni uzroci postojanja napuštenih životinja su neodgovorno vlasništvo i primena neefikasnih mera kontrole populacije ovih životinja. Zbog toga je važno da se u rešavanje ovog problema aktivno uključe svi relevantni društveni akteri.

 

Dog's eye, Close up.

Program „Dom, umesto azila“ pruža podršku nadležnim državnim organima da uspostave sistem upravljanja populacijom pasa i mačaka u Srbiji. Takođe je usmeren na podršku lokalnim samoupravama u izradi i primeni programa humane i efikasne kontrole populacije napuštenih životinja na svojoj teritoriji. Kroz program pratimo sprovođenje javnih politika i propisa u ovoj oblasti i nudimo predloge za njihovo unapređenje. Program je namenjen vlasnicima pasa i mačaka u cilju jačanja odgovornog vlasništva kroz informisanje, obrazovanje i podršku. Cilj programa je i aktivno uključivanje veterinara i organizacija civilnog društva u promovisanje odgovornog vlasništva i rešavanje problema napuštenih životinja.

Važnija postignuća ORCA:

  • Sprovedeno prvo sveobuhvatno istraživanje legislativnog okvira, kapaciteta i praksi u oblasti kontrole populacije napuštenih životinja na lokalnom nivou u Srbiji (2011-2012).
  • Zakon o dobrobiti životinja postavio je pravne osnove za humano i efikasno rešavanje problema napuštenih životinja i obavezao lokalne samouprave da sprovode humane programe kontrole populacije pasa i mačaka (2009).
  • Realizovan je projekat „Info centar za zaštitu životinja“, čiji je cilj bila podrška implementaciji Strategije rešavanja problema napuštenih pasa u Beogradu. Ovaj projekat je uspostavio temelje institucionalne saradnje grada Beograda, organizacija civilnog društva i građana na promovisanju odgovornog vlasništva i sprovođenju humanih i efikasnih programa kontrole populacije napuštenih životinja (2007-2008).
  • Usvojena je Strategija za rešavanje napuštenih pasa na teritoriji grada Beograda, kao prvi zvaničan program humane kontrole populacije napuštenih životinja u našoj zemlji. Ova strategija – koja se temelji na odgovornom vlasništvu, sterilizaciji i registraciji kućnih ljubimaca – postala je model za mnoge lokalne samouprave (2006).
  • Sprovedena prva procena brojnosti populacije napuštenih pasa u Beogradu koristeći preporučenu metodologiju Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svetskog udruženja za zaštitu životinja (WSPA) kao deo projekta kontrole populacije pasa u lokalnoj zajednici. Cil ovog istraživanja je bila promocija značaja naučno utemeljenog pristupa kontroli populacije napuštenih životinja (2003).
  • Sprovedena je kampanja javnog zastupanja „Nisam lutalica, ja sam napušten“ koja je značajno unapredila svest građana i podstakla nadležne da sistemski rešavaju problem napuštenih životinja (2001 – 2006).
  • Prekinuta je praksa nehumanog ubijanja pasa i mačaka u beogradskoj „kafileriji“ u Ovči, nakon javnog protesta koji je vodila ORCA i započela je primena savremenih humanih metoda eutanazije, ograničena na stare, bolesne i agresivne životinje (2001).
  • 2750 napuštenih životinja je udomljeno koristeći posrednički servis našeg web sajta i medija (2000-2011).