DOBRO JE ZNATI: Šta kada psa ubode osa, stršljen ili pčela…

Sa prvim zracima sunca bude se biljke, a sa njima i životinjski svet, i naravno insekti. Pčele, ose, stršljene i ostale insekte bi bilo najbolje ostaviti na miru. Oni obično ne traže ljude i kućne ljubimce da bi ih ujeli ili uboli. Ljudi se najčešće trude da izbegnu sukob sa ovim stvorenjima, međutim radoznalost naših pasa i mačaka često dovede do povreda. Ponekad se insekti samo nađu na putu nosa ili šape životinje koja istražuje. U svakom slučaju, posledica uboda ili ugriza pauka ili nekog drugog insekta može biti blaga neprijatnost ili situacija koja može ugroziti život ljubimca.

Ujedi insekata koji se nalaze u prirodi mogu izazvati lokalne ili sistemske reakcije u organizmu. Lokalne reakcije organizma na ujed insekata manifestuju se na koži, a obično se javlja crvenilo, otok i bol koji nastaju kao posledica toksina insekata.

Pčele i ose kao odbrambeni mehanizam imaju žaoku kojom mogu da ubrizgaju otrov. Otrov je lokalno iritantan za tkivo i izaziva otok i svrab , a u nekim slučajevima može izazvati i sistemsku reakciju. Za blage reakcije, antihistaminici mogu pomoći da se smanje simptomi. Kao posledica uboda žaoke pčele u nos javlja se otok njuške. Otok se može širiti i zahvatit sluznicu grla, što dovodi do otežanog disanja, pa se zato preporučuje profilaktički tretman. Anafilaktički šok je sistemski odgovor organizma koji može da se razvije kao reakcija na otrov. Krvni sudovi se šire što dovodi do smanjenja krvnog pritiska i zato je neophodna terapija kortikosteroidima i brza intravenska infuzija.

pcela1

Samo kod senzibilisanih pasa (životinje koje su predhodno bile izložene ubodima insekata) mogu nastati alergijske reakcije na ujed insekata i one pored promena na koži mogu da se manifestuju kao sistemske reakcije. Sistemska alergijska reakcija se manifestije koprivnjačom po celom telu (urtikarijom), oteklinama, povraćanjem i prolivom.

U težim slučajevima životinja otežano diše, guši se i otežano guta najčešće zbog nateknuća jezika. Kao najteži oblik preosetljivosti na ujed insekata može nastati anafilaktički šok kojeg prati  pad krvnog pritiska, kolaps, gubitak svesti, cijanoza sluzokoža i na kraju smrt.

Otrovi ose i stršljena sadrže hemijski aktivnije supstance pa su i alergijske reakcije teže naročito kod ujeda stršljena. Ose i stršljeni mogu da ubodu psa više puta za razliku od pčele koja prilikom uboda ostavlja žaoku iz koje se oslobađaju toksini.

Nakon ujeda pčela potrebno je što pre pincetom ili noktima odstraniti žaoku iz kože. Na mesto uboda insekta staviti hladne obloge i mesto uboda premazati antihistaminicima (hloropiramin-sinopen mast).

Ukoliko se javi koprivnjača, otežano disanje, gušenje, oticanje kapaka neophodno je što pre zatražiti pomoć veterinara.

Kod koprivnjače, otežanog disanja i gušenja daju se antihistaminici i to intravenski. Ukoliko se jave znaci šoka (pad krvnog pritiska, kolaps, cijanoza) sprovodi se antišok terapija koja podrazumeva davanje adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *