Zašto pas zeva kada ga grdite

Mnoge stvari još uvek ne znamo o psima i ako smatramo da su to naši najbolji prijatelji, a da li ste se ikad zapitali da li to isto i psi misle o nama.

Psi imaju slične društvene i lične potrebe kao i ljudi, što nam pomaže u razumevanju njihovog ponašanja. Mnogi vlasnici pogrešno se odnose prema svojim psima odnosno ponašaju se premanjima kao prema deci, ali to je potpuno pogrešno, jer ipak je reč o sasvim drugoj vrsti.

Psi imaju snažnu potrebu za društvom i ako im se taj kontakt uskrati, mogu da pobegnu ili da na najneobičnije načine privlače pažnju svojih vlasnika, tražeći malo pažnje.

Deo nosa zadužen za otkrivanje mirisa je 37 puta veći kod pasa nego kod ljudi. Područje mozga koje prerađuje nadražaje koji dolaze iz nosa pasa je mnogo veće i složenije građe, od istog područja ljudskog mozga.

Psi često imaju teškoća pri slanju i primanju poruka, što često dovodi do tuča.

Mahanje repom znači da je pas uzbuđen. Međutim, to ne znači uvek da je pas prijateljski raspoložen. Zato je važno pročitati ostatak govora tela takvog psa pre nego mu se približimo.

pas se valja

Za razliku od dece, psi ne mogu dobro razumeti glasove koji služe kao naredbe pa teže nauče značenje reči poput “Sedi!” ili “Dođi!”.

Psu je tokom treniranja mnogo lakše naučiti izgovorene zapovesti ako ih prati gestikulacija rukama. Kako pas počne usvajati naredbu, te se gestikulacija postepeno umanjuje.

Dobar vođa pazi na pripadnike svog čopora, osiguravajući im da se dobro hrane i da im bude udobno. Ne popuštaju svim zahtevima i mogu biti vrlo istrajni ako zatreba. Oni odlučuju šta treba napraviti i kada. Imaju snagu potrebnu da zasluže poštovanje, a ne da stalnim ugnjetavanjem i tiranijom ostanu na vlasti.

Hijerarhija koja postoji u čoporu divljih pasa nije stalna, nego će se menjati ako se promene okolnosti. Dakle, još postoji nada za ljude čiji su psi preuzeli kontrolu nad njima!

Pokorna štenad, pa čak i neki odrasli psi, mogu ispustiti malu količinu urina pri pozdravljanju nadređenog člana čopora ili ljudske porodice, kako bi mirisnim tragom pokazali da ne predstavljaju opasnost.

bicikli pas

Sticanje visokog statusa više se temelji na pobeđivanju u manjim sukobima s drugim članovima čopora, nego na riziku da pas doživi poraz tokom većih iskušenja. Doslednost i nastojanje da svaki put provedete svoju volju iscrpiće pseću potrebu za takmičenjem i oni će se prepustiti vašim zahtevima, osim ako nisu podjednako tvdoglavi. S obzirom na to, da psi nastoje kontrolisati drugačije stvari nego ljudi, njihova nastojanja da budu glavni često prođu neopažena, dok već nije prekasno.

Različite rase uzgajane su kako bi se koristile nekim od pre nabrojanih delova lova. Goniči se uzgajaju za praćenje i gonjenje, ovčarski psi za teranje u red, a terijeri za lov i ubijanje.

kost1

Psi koji žive u čoporu češće će loviti i goniti, nego pas koji je sam.

Dva psa dovoljna su za stvaranje čopora i zajedno će biti dovoljno hrabri i smeli da isprobaju stvari koje se nikada ne bi usudili učiniti sami.

To može biti pravi problem za vlasnike više od jednog psa, naročito ako psi uživaju ganjati nešto što ne bi smeli, na primer bicikliste ili ljude koji trče.

Neki psi više vole igračke koje se kotrljaju jer ih tako duže moraju loviti, dok su drugi oduševljeniji igračkama oblikovan tako da nepredvidivo odskakuju, zato što ih podsećaju na borbu sa živim plenom.

Izrazito aktivni psi više će voleti loptice na užetu, koje se mogu zavrteti i baciti, ili pak igračke koje priloženi uređaji mogu baciti dalje nego ljudi, što psu omogućava duže trčanje.

Terijeri su prvo uzgajani za lovljenje i ubijanje malih životinja poput pacova ili drugih štetočina. Njihov instinkt grabljivaca jako je izražen, pa zato uživaju da se igraju sa igračkama koje ispuštaju zvukove. To ih, naime, podseća na zapomaganje uhvaćenog plena.

Kosti i igračke za žvakanje satima uveseljavaju pse, ali i razgibavaju njegovu čeljust. Sirova goveđa koža ponekad je pretvrda da bi psi potpuno uživali žvačući je. Da bi omekšala i tako bila prijatnija za žvakanje, potrebno ju je malo prokuvati u vodi.

Kako ne bi žvakali tepihe, nameštaj ili druge stvari koje ne smeju da grizu, psi bi uvek trebali u blizini imati mnoštvo dostupnih igračaka za žvakanje.

debeli pas

Od naših pasa ljubimaca očekujemo da većinu vremena provode mirno ležeći i da se istrče u nekoliko kratkih šetnji, iako se to protivi njihovim prirodnim potrebama. Naši psi ljubimci imaju previše energije, pa se zabavljaju i na načine koji su nama neprihvatljivi.

Igračke mogu dobro poslužiti umesto plena jer psi i njih mogu tražiti u visokoj travi, naganjati ih i loviti, ili se s njima igrati povuci – potegni.

Neki psi zakopavaju svoje igračke kako bi ih sačuvali na sigurnom za drugi dan. Kada zakopavaju višak hrane, psi vole da budu sami.

Ako ih u tome ometate, svoju će kost ili druge stvari za glodanje odneti i zakopati negde drugde. Nagon za spremanjem viška hrane ponekad je toliko jak, da će i psi koji u blizini nemaju mekanu zemlju gurati nos čak i u popločani trotoar ili tepih.

U nedostatku viška hrane ili kostiju, često će zakopati i igračke ili neke druge predmete za glodanje.

pac cita misli

Uprkos tome što dobiju sasvim dovoljno hrane svaki dan, mnogi će psi žestoko braniti svoje veštačke ili prave kosti, ukusne tetive ili hranu iz svoje činijice.

Prisvajanje često započinje već u leglu, kada se štenci međusobno bore za dovoljnu količinu hrane ili za zadržavanje vrednih izvora hrane. Da bi se izbegao nesporazum, psa treba naučiti da ispružena ruka znači da mu nešto želimo dati, a ne oduzeti. Ako to nauče na vreme, neće nas terati od onoga što imaju.

Mnogi psi više vole da spavaju ispod nečega što može biti zaklon, na primer ispod stola, kreveta ili iza naslonjača. To bi se moglo povezati sa boravkom pod zemljom u opasnim vremenima, kada je štenad bila odgajana u brlogu.

Za razliku od nas, psi se ne znoje kroz žlezde (izuzev onih smeštenih u mekuša, jastučićima na šapama). Umesto toga, rashlađuju se brzim protokom hladnijeg vazduha preko površine njihovog jezika. Površinske krvne sudove se rašire, dajući mu svetlo – ružičastu boju. Voda isparava s jezika, pomažući psu da tako rashladi i druge delove tela. Šta je jezik više isplažen, to je psu toplije. Dahtanje koje je nastalo usled stresa brže je od onog kojim se pas rashlađuje; ovo drugo dahtanje karakterišu plići udisaji, a jezik nije toliko jako isplažen.

prolece2

Na vrhuncu teranja, otprilike nedelju dana od početka, kuje će biti vrlo zainteresovane za mužjake, kao uostalom i oni za njih, pa će sve preduzeti da se sretnu. Kad vreme teranja prođe, kuje možemo sterilisati. Tada neće imati potrebu za bežanjem i parenjem, a mi ubuduće nećemo morati razbijati glavu što i gde s neželjenim štencima.

Takmičenje među mužjacima za pravo na parenje ozbiljno počinje tokom puberteta, u dobi od šest do sedam meseci. Tokom sazrevanja, nivo muških polnih hormona znatno je viša od one u odraslih mužjaka, zbog čega imaju više samopouzdanja u želji za takmičenjem.

S obzirom na to da je prenošenje gena na sledeću generaciju vrlo važno, tuče mogu postati ozbiljne, pa ponekad, ako se ne spreče, mogu završiti sa ozbiljnim povredama. Tuče takođe mogu biti ozbiljnije ako je u blizini kuja koja je u teranju, jer tada su psi još motivisaniji.

Miris ima vrlo važnu ulogu u ponašanju kuje i u njenom prepoznavanju štenadi. Kuje ponekad znaju odbijati štenad ukoliko su oštenjena carskim rezom ili ako su oprana pre nego što su joj vraćena nakon što se probudila iz anestezije.

Kuje pod stresom ponekad mogu odbiti svoju štence ako su ih prerano dirali nepoznati ljudi, budući da, kad su joj bili vraćeni, nisu mirisali poput njene vlastite štenadi.

vlasnik alfa muzjak1

Psi imaju više strategija za smirivanje mogućih napadača. One uključuju:
zevanje
odvraćanje pogleda
lizanje usana
okretanje glave
njuškanje po podu
pokoravanje u igri
sedenje
sedenje leđima okrenutim prema napadaču
lagano udaljavanje
približavanje nekome u širokom luku umesto direktno, jer se to manje može protumačiti kao sukobljavanje.

Kako će psi reagovati jedni na druge, zavisiće od toga koliko su uspešnih susreta sa različitim psima imali dok su bili štenad. Dobro socijalizovani psi lako izbegavaju napete situacije i retko se upliću u borbe. Loše socijalizovani psi ne čitaju dobro istančane znakove drugih, a teško i sami šalju prave poruke, pa zato često zapadaju u nevolje.

O osećanjima vašeg psa mnogo možete saznati iz govora njegovog tela:
uši položene pozadi: uplašen je ili poslušan
uši položene napred: samouveren je ili zainteresiran
oči s vidljivim beonjačama i širokim zenicama: uplašen je
otvorena usta i ubrzano dahtanje: uplašen je
spušten rep: uplašen je ili poslušan
podignut rep: samouveren je
mahanje repom: uzbuđenje.

agresija psa2

U okolnostima kada su saterani u ugao, psi se ponekad mogu osetiti primoran izabrati opciju borbe. Uvek treba pažljivo posmatrati svoga psa i prepoznati bilo kakav znak nelagodnosti, te ga udaljiti od situacije koja ga zabrinjava.

Pasmine koje smo uzgojili kao čuvare, poput rotvajlera i dobermana, uzgajane su tako da pokazuju manje straha od ostalih pasmina, zbog čega će biti teže naslutiti šta zaista misle. Takođe su uzgajane tako da imaju više samopouzdanja, pa će, ako se osete ugroženima, verovatnije izabrati borbu, nego neku drugu mogućnost.

Sve rase sposobne su agresivno reagovati, ako se osete dovoljno ugroženima.

Koliko će se pas osetiti ugroženim zavisi o njegovim prethodnim iskustvima u sličnim situacijama, kao i o njegovim bivšim susretima s ljudima i drugim životinjama, posebno onima dok je još bio štene. Količina agresivnosti koju pas pokazuje zavisiće o tome:

pas i mama

koliko je velika opasnost
koliko ima urođenog samopouzdanja nasleđenog od roditelja
koliko je bio uspešan u ranijim sukobima u životu.

Da bi upoznali svet, psi se najviše koriste svojim nosom i ustima, dok su ljudima najpotrebnije oči i ruke. Da bismo se sa psom što pre sprijateljili i odagnali njegov strah, prilikom pozdravljanja trebamo ga što manje gledati i dodirivati.

Psi ljude grizu za ruke više nego za ijedan drugi deo tela.
Deca se služe rukama kako bi upoznala svet, dok štenad za istu svrhu koristi usta.

German shephard dog laying
German shephard dog laying

Štenci trebaju da nauče  da ljudi pružaju ruku kako bi ih pomilovali i dali im poslasticu, a ne da bi ih kaznili. Ako to nauče još kao štenad, manje će pasa, u nastojanju da se odbrane, ugristi ljude.

Dokazano je da maženje pasa ima dobar učinak na krvni pritisak čoveka koji psa mazi. Koliko god je to prijatno za vašeg psa, toliko je dobro i za vas.

Pse možemo nagraditi raznim stvarima, iako ih sve nije moguće koristiti za vreme treniranja. Uostalom, različiti će psi biti zahvalni na različitim nagradama. Nagrade koje najčešće delimo su hrana, igranje, trčanje i pohvala.

Psi imaju sbnost otkrivanja stvari koje mi ne možemo čuti, videti ili nanjušiti obično se može objasniti njihovim super čulima, koja im pomažu da doživi svet na sasvim drugačiji način od našeg.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *