Dlaka psa se ućebala: evo šta da radite pre odlaska kod grumera

Na bačilima u planini psi se ne češljaju. A i zašto bi: trk tamo, trk ovamo, malo o ovaj, malo o onaj žbun i – ode stara dlaka. Ali u gradu gde je sve od betona, nema pas gde da se “očešlja”. Još kad se gazda zaboravi, pa se dlaka ućeba… nastaju veliki problemi. Nema tog češlja koji će proći kroz takvu dlaku. Šta tada raditi?


Ako je dlaka tek počela da se ćeba pomoćiće bebi puder koji dobro utrljan smanjuje statički elektricitet dlake i odklanja višak masnoće. Ali, kada je dlaka već dobro ućebana potrebno je kupanje. Ako je dlaka zdrava dobro utrljajte bebi šampon (ili onaj za pse) pa isperite psa. Kada se dlaka dobro osuši ućebani delovi će se lako odvajati pa će češljanje biti pravo uživanje i psu i gazdi.

Međutim, šta uraditi ako je dlaka vašeg psa oštećena, iskrzana, suva?

Prvo proverite šta je dovelo do propadanja dlake (ekcem, upala paraanalnih žlezda, alergija na ujed buve, nepravilna ishrana… ). Zatim obavezno i najpre otklonite uzrok.

Dlaku vašeg psa ćete najlakše oporaviti na sledećI način: uzmite litar jabukovog sirćeta (najbolje domaćeg) i dodajte u njega ulje za kosu (orahovo, čičkovo) u odnosu 9:1. Dobro promućkajte i sa manjim sunđerom nanesite tu smesu na dlaku psa.

Posle dan-dva okupajte psa nekim blagim šamponom za pse ili nekim bebi šamponom ali tako što ćete šampon rastvoriti u vodi a ne utrljavati na psa.

Posle kupanja nestaće sva suvišna masnoća sa dlake, a vratiće joj se sjaj i elastičnost.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *