DJura: Pripala mi je počasna titula asistenta na porođaju naše kuce Wilme

Novosađanin Đura Ćurčić poznatiji kao DJura, a još prepoznatljiviji po svojoj muzici koju pušta po klubovima sa digitalnog vinil sistema.  Ono što je za njega upečatlljivo jeste upravo muzika koju on pušta koja naprosto rastapa srca prisutnih. Ono po čemu ljubitelji životinja znaju DJuru je što nesebično pomaže Udruženjima za zaštitu životinja. Učešće na SPANS-ovoj žurci u Društvenom centru, jedno mu je od najdražih nastupa gde je zajedno sa Branislavom Smukom nastupio pod imenom LIVE Vinyl Act, što je njihov zajednički projekat. Đura ima i obožava svog kućnog ljubimca ženkicu Wilmu ,a za portal Pas za vas otkriva kako je Wilma stigla u njegovu porodicu i ko najviše brine o njoj…

1. Imaš ženkicu koje je rase ili preciznije da li je rasna ili mešanka?

– Ona je mešanka maltezera i špica. Izgledom je potpuno maltezer, tako da za špica moramo verovati vlasnicima njene majke. Njeno ime je Wilma.

2. Pošto imaš porodicu, čiji je zvanično to pas, tvoj, ženin ili od tvoje dece?

– Psa je donela baba sa Najlona i prvo je bio babin i dedin. Onda su deca počela da je dovode kod nas, pa je počela i da noći kod nas i vremenom je postala naša. Sad je sa babom i dedom samo kad izlaze na Ribarsko ostrvo, pa je povedu sa sobom ili kad mi duže nismo kod kuće, mada i tada radije prenoći u praznom stanu, nego kod njih.

djura i wilma

3. Ko je najčešće šeta?

– U zavisnosti od toga kad ćerka ide u školu, ujutru je šeta ona ili supruga, popodne isto jedna od njih dve, a uveče ja.

4. S obzirom na to da ti je ćerka tinejdžerka, da li prevrće očima kad treba da je vodi u šetnju?

– Ne, naprotiv. Vrlo rado je vodi napolje, jer je Wilma lepo vaspitan pas i milina je šetati s njom po kvartu.

5. A sa kim onda spava, voli li možda da ti se ušunja u krevet kad zaspiš, onako na kvarno?

–  Zvanično joj nije dozvoljeno da spava sa nama u krevetu, ali kad zaspimo, obavezno se uvuče kod ćerke u krevet.

6.Mnogi ne uspevaju da budu dosledni u vaspitavanju pasa jer ih ljubimac razoružava svojim šarmom. Jesi li ti uspeo da ga, recimo, vaspitaš da ne dolazi do stola, ne traži hranu i ne dosađuje dok porodica ruča?

– Većinu tih zamki u vaspitavanju psa smo izbegli. Jedina situacija u kojoj smo bili potpuno nemoćni da sprečimo, to je da skoči gostima u krilo, ili na kauč pored njih. Za to su krivi isključivo naši prijatelji, jer su, mahom, svi zaljubljeni u nju.

7. Jeste li je vodili sa sobom na odmore, ako niste ko je čuva za to vreme?

– Na kraći put je obično vodimo sa sobom, ali na duže nismo. Tada obično ostane sa babom i dedom.

8. da li voli da se kupa?

– Ne voli, ali stoički podnosi.

9.Kako je dobila ime i ko je predložio ime za psa?

– Baba joj je dala ime. Pretpostavljam da joj je bila interesantna ideja da je doziva kao Fred Kremenko svoju ženu: “Wilmaaaaaa”.

vilma

10. Jel zna neke trikove?

– Ćerka je naučila da proskače kroz obruč i počela je da je uči da se prevrne, ali samo do pola, pa onda ostane na leđima. Zanimljiva posledica tog trika sa obručem je što Wilma sad skoči gde god da joj pokažeš i pucneš prstima, pa često tako zabavljamo decu na igralištu.

11. Kako doživljavaš odnos između pasa i ljudi? Šta nama psi daju, da li nas čine boljim, da li mi činimo njih boljim?

– I psi i ljudi su društvena bića. Pas ne može da živi van zajednice. Ako su odnosi u porodici skladni, pas će se lako uklopiti i tako čovek psu zadovoljava potrebu da pripada grupi (čoporu). Sa druge strane, čovek u psu ima lojalnog prijatelja, drugara, partnera za igru, a u teškim životnim situacijama i rame za plakanje i nekog ko sluša i razume sve naše probleme. I supruga i ja smatramo da pas, više nego bilo koji drugi ljubimac, pomaže u razvoju ličnosti kod dece, posebno empatije, ali i odgovornosti prema slabijim članovima zajednice. Kada smo se uselili u svoj stan i kada je mlađe dete prohodalo, lako smo se dogovorili oko toga da omogućimo deci da odrastaju uz psa.

wilmica

12.Nedavno se oštenila, koliko kučića imate?

– Dvoje.

13. Mužjaci ili ženke?

Jedan dečak i jedna devojčica. U skladu sa usvojenom nomenklaturom i oni su imena dobili po karakterima iz porodice Kremenko – Bem-Bem i Kamičak.

14. Ko je bio asistent na porođaju?

Porođaj se iskomplikovao, pa smo morali da je vodimo na carski rez. Ja sam je u sred noći vodio kod veterinara i bio sam pored nje kad se probudila iz anestezije, tako da je meni pripala počasna titula asistenta na porođaju.

15.Ko vodi najviše računa o štenicima?

– Još su mali, tako da se za sada samo Wilma brine o njima. Vrlo je nervozna kad im se približimo, ali je divna majka, tako da nismo ni imali razloga da intervenišemo. Očekujem da haos nastane kad progledaju i razmile se po stanu, tako da ne mogu da zamislim kako ćemo izaći na kraj sa takvim izazovom.

16. Kada porastu da li ćete ostaviti štene sebi, ili ćete ih sve pokloniti odnosno prodati?

– Nismo planirali da zadržimo ni jedno, a pošto ih je samo dvoje, računam da ćemo im lako naći dom. Jedan prijatelj već 5 godina čeka Wilmino kuče, i kad je video objavu na fejsu, odmah je nazvao da nas podseti da smo mu obećali.

17. Da li si i pre nje imao kućnog ljubimca, i ako jesi kog?

– Odrastao sam u kući sa dvorištem i od kad znam za sebe, imali smo psa. Od kad živim sa suprugom i decom, imali smo hrčka, psa i činčilu.

djura svirka1

18. Supruga i ti dosta sarađujete sa humatitarnim odganizacijama, da li pomažete i azile za napuštene životinje i na koji način?

– Bavimo se aktivizmom i trudimo se da doprinesemo stvaranju boljeg društva. Organizacije u čijem osnivanju i radu smo učestvovali ili još uvek učestvujemo se ne bave primarno ni humanitarnim radom, ni brigom o životinjama, ali godinama unazad sa njima uspešno sarađujemo. Iako ne učestvujemo direktno u radu organizacija koje brinu o životinjama, redovno se odazivamo na pozive za učešće u njihovim akcijama. Jedno od mojih najlepših iskustava je bilo učešće na SPANS-ovoj žurci u Društvenom centru, gde sam zajedno sa Branislavom Smukom nastupio pod imenom LIVE Vinyl Act, što je naš zajednički projekat.

19. Poruka za vlasnike i buduće vlasnike pasa

– Ne znam baš da li bih sadašnjim vlasnicima pasa imao šta pametno da poručim, ali bih svakako ohrabrio sve one koji razmišljaju da nabave psa, da to i urade. Pogledajte u oglasima ili na pijaci ko poklanja kučiće, pozovite SPANS ili azil za napuštene pse i udomite neku kucu, višestruko će vam se isplatiti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *