Deset namirnica koje sme da jede i vaš pas

Vlasnici pasa često se brinu da li je ishrana njihovih ljubimaca dobra i da li oni smeju da jedu i neke namirnice koje se koriste u normalnoj ljudskoj ishrani.

Da li psi jedu jabuke, ribu ili boraniju? Odgovorni vlasnici pasa znaju da preterana upotreba namirnica koje se koriste u ishrani ljudi može da naškodi psećem zdravlju. Međutim, postoji i hrana koju vaš pas sme da jede zajedno sa vama. Prema režimu ishrane koja se zove Queenies, ovaj način ishrane doneće zaista raznovrsnost u činiji za hranu vašeg ljubimca. Važno je napomenuti da novi dodaci psećoj ishrani ne smeju da pređu više od 25 procenata od kalorijskog unosa hrane na nedeljnom nivou.

Šta vaš pas sme da jede?

Jogurt

Jogurt
Ova namirnica je odličan izvor kalcijuma i proteina. Kada birate jogurt, izberite onaj koji ima malo mlečnih masnoća, šećera i koji deluje kao probiotik. Zamrznut jogurt, biće prava poslastica za vašeg psa za vreme toplih letnjih dana.

Laneno seme
Poseduje omega-3 masne kiseline, koje su veoma važne za kožu i krzno vašeg ljubimca. Ovo je takođe veoma dobar izvor vlakana čijom upotrebom se potpomaže rad digestivnog trakta. Laneno ulje je koncentrisan oblik omega-3 masnih kiselina, ali ono ne sadrži vlakna u sebi. I ulje i seme čuvajte u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu.

Losos
Ova vrsta ribe je takođe veoma dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Masnoće iz lososa potpomažu imuni sistem i korisne su za zdravlje kože i krzna. Postoje i neke indikacije da mogu sprečiti alergije kod pasa. Možete ih hraniti komadima ove ribe, ali i njenim uljem. Ako se odlučite da vašeg psa počastite ovom namirnicom, obavezno je skuvajte pre serviranja, zato što sirovi losos može sadržati parazite koji će razboleti vašeg ljubimca.

Bundeva
Bundeva poseduje vlakna i beta-karoten (vitamin A). Psima su neophodna vlakna u ishrani. Nova istraživanja pokazuju da psi treba da jedu brže svarljivu hranu koja smanjuje obim stolice. Ovo nije najpametnija stvar, ali ipak ubrzani metabolizam pomaže da ćelije koje oblažu creva ostanu zdrave.

Krompir

Sladak krompir
Krompir je još jedan izvor vlakana koji dodatno sadrži i vitamin B6, vitamin C, beta-karoten i magnezijum. Najbolja varijanta za posluživanje je tanko isečen i osušen, što će biti veoma interesantno vašem psu za žvakanje.

Zelena boranija
Osim vlakana boranija sadrži i vitamin K, vitamin C i magnezijum. Ako je vaš pas sklon gojenju, zamenite neku hranu, koju uobičajeno koristite, zelenom boranijom, koja je niskokalorična namirnica. Ona će zasititi psa i održati njegovu zdravu težinu. Mnogi psi uživaju da jedu boraniju kada je zamrznuta, pokušajte da je servirate na ovaj način.

Jaja

Jaja
Jaja su jedan od najboljih izvora proteina, vitamina B2 i selena. Za neke pse koji imaju problema sa varenjem, upotreba jaja u ishrani može biti dobar proteinski podsticaj. Potrudite se dobro skuvate jaje, jer sirovo belance može izazvati nedostatak vitamina B7. Ako dosta trenirate sa vašim psom, uzmite u obzir da naredni put psa možete nagraditi upravo skuvanim jajetom.

Pivski kvasac
Ova namirnica nastaje u procesu proizvodnje alkohola. Pokazalo se da psi zaista uživaju u oštrom ukusu pivskog kvasca. On je bogat vitaminima B grupe koji su dobri za kožu, krzno i metabolizam ugljenih hidrata. Pivski kvasac možete naći u mnogim prodavnicama zdrave hrane, samo nemojte koristiti sirov kvasac jer se pas od toga može razboleti. Ova namirnica je dobra i ukoliko želite da poboljšate apetit vašeg psa. Trik je u tome da se hrana malo poprska pivskim kvascem nakon čega će i najizbirljivija kuca uživati u svom obroku.

Jabuke

Foto: Profimedia

Jabuke
Jabuke su odlična hrskava namirnica za vašeg psa. Jabuke sa korom su pune biljnih nutritijenata za koje je potvrđeno da su dobri u sprečavanju nekih vidova tumora kod ljudi. One su izvor vitamina A i C, kao i vlakana. S druge strane, seme jabuke sadrži cijanid, pa vodite računa da se pas ne domogne njenog jezgra. Par pojedenih semenki neće mu naškoditi, negativan efekat je vidljiv tek nakon dugotrajnog hranjenja psa celom jabukom.

Ovsena kaša
Još jedna namirnica koja sadrži vlakna. Ona može biti veoma dobra za starije pse koji nema stabilnu stolicu. Ovas je takođe dobar alternativni izvor žitarica za pse koji su alergični na pšenicu. Imajte na umu da ovsena kaša mora biti skuvana i poslužena bez šećera i dodatnih aroma.

Iako su ove namirnice dobre za vašeg psa, pre svake promene režima ishrane posavetujte se sa veterinarom. Oni će u razgovoru sa vama uspostaviti najbolju sliku u kakvom stanju se nalazi vaš pas i kakva ishrana bi za njega bila adekvatna.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *