Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Dendi dinmont terijer

Nazvan džentlmenom porodice terijera, on je miran i rezervisan, ali zadržava svoju upornost terijera i ljubav prema lovu. Njegova mala veličina i umerena potreba za aktivostima čine ga dobro prilagođenim za život i u gradu i na selu.

Dendi dinmont je tipičan terijer: nezavisan, odvažan, istrajan i inteligentan. Sa ljudima koje poznaje, on je srdačan i dostojanstven, ali ima tendenciju da bude rezervisan prema strancima.

Zato što su Dendi dinmont terijeri rezervisane prirode oni ne laju puno, kao i većina njihovih rođaka terijera. Oni će početi da laju samo kada je to potrebno, a njihvo lavež je dubok i glasan. Dendi dinmont terijeri ne smatraju ispravnim da nastave da laju nakon što se npr. alarm uredno primetion, ili da laju samo da bi čuli sopstvene glasove.

Kao i većina terijara oni ima veliko samopuzdanje. Međutim, oni nisu napeti kao što je to većina terijera, niti su u potrazi za borbu kao što mnogi terijeri rade. Dendi dinmont terijeri nisu nikada siledžije, ali oni se neće uplašiti ukoliko ih neko prvi napadne. Sve u svemu, njihov moto je “živi i pusti druge da žive.”

 

YA003333

 

Njihov temperament je pod uticajem brojnih faktora, uključujući nasleđe, obuku i socijalizaciju. Štenci sa dobrim temperamentom su radoznali i razigrani, spremni da se druže sa ljudima i održavaju kontakt sa njima.

Dendi dinmont terijer se obično dobro slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima, dok god su odrasli u njihovoj blizini ili su se kao štenci bili izloženi njima. Odrasli Dendi dinmont terijer koji ne poznaje decu, najbolje se snalazi u domovima sa decom koja su dovoljno odrasla da komuniciraju sa njim na pravilan način.

Iako njihove potrebe za fizičkim aktivnostima nisu velike, uvek ih treba držati na uzici u neograđenim teritorijama kako se njihov instinkt za jurnjavom ne bi ispoljio u neočekivanom i pogrešnom trenutku.

Prilikom dresure Dendi dinmont terijera morate imati strpljenja. Njima je dosadno da ponavljaju jednu istu stvar nekoliko puta. Napravite da trening bude zabavan za vašeg Dendi dinmont terijera i bićete zapanjeni koliko brzo uči i koliko je zapravo pametan.

Bitne informacije
Visina: 20 do 28 centimetara
Težina: 8 do 11 kilograma
Životni vek: 10 do 13 godina