Deca nisu svesna rizika koji preplašeni pas predstavlja

Svakome je jasno da nije pametno prići psu koji očigledno pokazuje znakove agresije, ali ono što mnogima nije jasno je da strah kod pasa može dovesti do agresije.

Čak i deca znaju prepoznati bes kod pasa, ipak ono što ne znaju je da preplašeni pas takođe predstavlja rizik.

Doktorica Sara Rose i Grace Aldridge napravile su istraživanje čiji rezultati ukazuju da su u Velikoj Britaniji najčešće žrtve psećeg ugriza deca. Najčešće se radi o deci mlađoj od 10 godina.


Istraživanje je testiralo dve grupe dece u dobi između četiri i pet godina, te šest sedam godina. Sva deca su pogledala 15 kratkih snimaka i 15 fotografija raznih psećih ponašanja.

Rezultat je pokazao kako deca znaju prepoznati bes, sreću i strah kod pasa. Deca su najbolje raspoznavala bes kod pasa i znala su da takvim životinjama nije pametno prići.

Kad su u pitanju bili sretni ili preplašeni psi, deca se nisu libila krenuti prema njima.

‘Mala deca prilično su dobra u prepoznavanju psećeg raspoloženja, no ne razumeju da nisu sigurna u blizini prestrasenih pasa. Deca nisu svesna da se može dogoditi problem ako priđu preplašenom psu. To bi trebalo da pomogne u kampanji koja pokušava da smanji broj psećih ujeda ‘, rekla je doktorka Sarah Rose.

Izvor: T portal

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *