Ovo su stvari koje MORATE URADITI kako bi vaš pas preživeo niske temperature

Kao što je svima poznato, psi koji žive u stanovima i gradovima mnogo su više zaštićeni od niskih temperatura, od onih koji žive u dvorištu ili boksu. Obično je reč o lovačkim, odnosno radnim psima.

Lovački psi, kao i svi radni psi, trebali bi zimske dane da provedu u boksu, ili kući, budući da temperature prelaze njihove granice izdržljivosti. Bilo da su u pitanju autohtone ili strane rase pasa, ekstremno niske temperature u našem klimatu mogu jednake štete da izazovu po njihovo zdravlje i vitalnost.

ISHRANA PASA ZIMI – U EKSTREMNO NISKIM TEMPERATURAMA

Hrana za pse koju lovački psi imaju na meniju tokom hladnih dana, mora biti bogata proteinima i masnoćama. Ova činjenica je naročito važna, kako bi životinje imale dovoljno energije tokom hladnog vremena. Hladnoća izaziva potrošnju energije u vidu toplote koju telo oslobađa i zato je neophodno pojačati obroke namirnicama koje su bogate ovim materijama.

Ako je vaš pas napolju ili u boksu, vodu mu je neophodno nuditi nekoliko puta u toku hladnih dana, jer ona ne sme biti zamrznuta. Veterinarski stručnjaci savetuju da uđete u ritam vašeg psa, odnosno da se voda dozira tako da ne dođe do zamrzavanja, jer se tako stvara mogućnost da pas liže led ili da jede sneg, što može izazvati prehlade, a neretko i teže posledice. Budući da je psu voda neophodna 3 ili 4 puta u toku dana, naspite je u posudu, ponudite psu, ako je popije to je u redu, ako ne, prospite je, a nakon 4-5-6 sati je ponovo ponudite i ponovite isti postupak.

SMEŠTAJ

Obratite pažnju da je boks u kojem je vaš ljubimac dobro izolovan, odvojen od zemlje. Najbolji termoizolator je slama, i zato nemojte štedeti da je pospete u boks ispod psa. Takođe, ukoliko je pas vezan lancem, potrudite se da lanac bude dovoljne dužine kako bi pas mogao prošetati i na taj način da mu procirkuliše krv. To je veoma bitno, kako ne bi došlo do smrzavanja.

POSMATRAJTE SVOG PSA

Lovni psi koji još uvek imaju sezone lova ulaze u vodu i izlažu se riziku od prehlade. Osim na lovačke, ovo se odnosi na sve rase: vlasnici moraju da posmatraju ponašanje svojih ljubimaca. Čim pas počne da se kilavi, slabije da trči, odmah ga treba utopliti.

ŠETNJA

Tokom hladnih dana pse treba prošetati, ali uvek birajte da to budu kraće ali dinamičnije šetnje. Ukoliko pas gazi po asfaltnom putu, obavezno nakon šetnje isperite njegove šape, jer putarska so može biti jako štetna po zdravlje vašeg ljubimca.

Izvor: Lovstvo.info
Foto: Balkan kinology

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *