Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je dalmatinac pas za vas?

Uzmite u obzir da nabavite ovu rasu pasa ukoliko ste aktivna osoba koja može da mu obezbedi dovoljno obuke, socijalizacije u svesrdbe vežbe.

Ako razmišljate o Dalmatincu, imajte na umu da ova rasa nije samo aktivna već i veoma inteligentna. Oni moraju imati obuku od najranijeg doba života kako bi im se uspostavila pravila ponašanja, ili će u suprotnom samo uzeti stvari u svoje ruke. Dalmatinci mogu biti i pomalo tvrdoglavi, tako da njihova obuka mora biti čvrsta i dosledna.

Istevremeno Dalmatinci su osetljivi i ne reaguju dobro na surove metode treninga. Potreban vam je pozitivan pristup treningu sa puno nagrada za pravilno ponašanje ako želite dobro obučenog psa. Dalmatinci su takvi da ne zaboravljaju maltretiranje ili grubo ponašanje pre njima.

 

Dalmatian-white-background

 

Još jednu stvar koju treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za ovog psa je učestalost oštećenja sluha. Ovaj problem je rasprostranjen kod Dalmatinaca. To je nasledna osobina kod njih koja se prenosi na sve potomke. Oko osam procenata Dalmatinaca se rađa potpuno gluva, dok od 22 do 24 procenata su rođeni sa oštećenjem jednog uha.

Ukoliko razmišljate o usvajanju gluvog šteneta ili odraslog psa, istražite dobro potrebne uslove za život koji su neophodni gluvom psu, pre nego što shvatite da nećete moći pravilno da vodite brigu o njemu.

Skoro svako dete prepozna Dalmatinca „na kilometar“. Njegova ljubav prema aktivnim članovima porodice čini ga idealnim partnerom za igru sa stariju decu, ali njegova veličina i živahna priroda  mogu se ispostaviti kao nadmoćna za malu decu. Sa ranom socijalizacijom, Dalamtinci se slažu i sa drugim psima i mačkama.

Šta god da radite sa svojim Dalmatincem, da li je vaš najbolji prijatelj, aktivan porodični pratilac, ili iskusni takmičar, budite sigurni da sa pravom kombinacijom vežbi, discipline i ljubavi, on će biti odličan dodatak vašoj porodici.

Bitne informacije
Visina: 46 do 66 centimetara
Težina: 15 do 32 kilograma
Životni vek: 10 do 13 godina