Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da može da priča, evo šta bi vam vaš pas rekao

Hteli da priznamo ili ne psi su mnogo jednostavniji od ljudi. Psi se vode, za razliku od ljudi  osnovnim životnim potrebama: hranom, aktivnošću i druženjem.

Pas ne može da govori, pa zato ne može ništa ni da nam kaže. Međutim njegovo ponašanje mnogo toga može da kaže vlasniku.

Evo što bi vam vaš pas rekao da može da priča:

Želim da te zaštitim 
Verovatno mislite da vaš pas pripada samo i isključivo vama, ali i vi pripadate psu. To znači da pas polaže “pravo” na vas i zato želi da vas zaštiti.

– “Kada vam pas sedne na nogu znači da obeležava vašu nogu kao svoju teritoriju. To što vam je pas seo na nogu, ne znači samo da želi da bude blizu vas već govori:” Ovo je moje jer sad miriše na mene” . Postoje tri razloga zbog čega čine psi: žele da budu sigurni da u vašem životu ima mesta za njih, da upozori druge pse da ste vi njegovi i napokon jer želi da vas zaštiti. Kako bi vas zaštitio vaš pas će režati na goste i na druge pse.

Osećam da si neraspoložen
Vaš pas oseća vaše (ne)raspoloženje i to utiče i na njega. Ukoliko ste pod stresnom situacijom, pas je još više pod stresom, ako ste srećni i pas je srećan. Osetiće vaše raspoloženje čak bolje od vašeg partnera, kaže veterinar Marti Becker. Pas zapravo sedi i proučava vas. Ovaj odnos može funkcionisati i na drugi način. Želite li da se vaš ljubimac opusti, pomazite ga tamo gde najviše voli. Želite da bude razigraniji, znate kako ćete ga pomazite.

Treba mi više vežbe
Vaš šas zvaće li nameštaj ili trči oko stola, ovim postupcima hoće da vam ukaže kako mu treba više aktivnosti. Znači, da treba da razmislite pre nego što nabavite psa, jer ne možete da uzmete rasu koja je predodređena, na primer, da dnevno istrči osam kilometara, a vi ga zatvorite u stan i očekujete da će biti sve u redu. Ako vaš pas uništava stvari, on vam govori kako mu je dosadno i da mu treba više aktivnosti. Psi dnevno trebaju 45 do 60 minuta vežbe i 15 minuta dresure.

At home

Plašim se da se nećeš vratiti
Iako će većina pasa nakon što odete od kuće lajati samo nekoliko minuta ilio neće lajati uopšte, postoje i psi koji će lajati mnogo duže što može da iziritira komšiluk. Nemojte se ljutiti i nemojte ga kažnjavati jer pas samo želi da vam da do znanja da ste ga “zaboravili”, neki psi mnogo će lošije reagovati kada ih ostavite same kod kuće.

“Kada gledate video snimke pasa koji tako reaguje podsetiće vas na dete izgubljeno u trgovačkom centru koje ne može naći svoje roditelje”, kaže doktor Becker. “Polude. Misle da se nećete vratiti po njih. Često se obruše na vaš životini prostor, rastrgaju prvu stvar koja im padne po zube, prevrću kante za smeće postanu destruktivni. Ako, kada se vratite kući imaju proliv ili povraćaju po stanu su to znači da morate nešto preduzeti. Doktor Becker predlaže da razgovarate sa stručnjakom koji će vašeg psa uključiti u neki program obuke ili mu dati pseće antidepresive. Kako biste pokušali smanjiti traumu psu isprobajte ovo:

Navucite kaput, uzmite ključeve i izađite napolje na 30 sekundi. Vratite se nazad pa opet izađite na minutu, nakon toga na pet minuta, pa povećavajte vremenski interval. Pomaže i ako psu date neku poslasticu pre izlaska iz kuće.

Znam da si bolestan
Teško je objasniti ovaj fenomen, ali psi zaista mogu da otkriju bolest kod svojih vlasnika. Dokazano je da psi mogu otkriti široku lepezu teških bolesti kao što su na primer rak ili epilepsija. “Znamo da postoji hemijski marker kojeg psi mogu otkriti baš kao što mogu nanjušiti stenice, plesan, kikiriki, droge i eksploziv. Jednako tako iz daha mogu nanjušiti ketone kada dijabetičarima padne šećer. Mogu predvideti kada će krenuti napad kod epileptičara i upozoriti ih” kaže doktor Becker. Neke rase su po prirodi puni saosećanja za ljude. Takvi psi se često koriste u terapijske svrhe pružajući ljubav onima kojima je to potrebno, a osim toga u stanju su da reaguju na zdravstvene probleme.

Ne osećam se dobro
Važno je da vodite računa o ponašanju vašeg psa, jer ako vam se pas učini nešto drugačijim vrlo je verovatno da se ne oseća dobro. “Dobro je da to uočite odmah, kako se stvari ne bi pogoršale”, kaže doktor Becker naglašavjući kako se u 80 posto slučajeva žene brinu za kućne ljubimce te da moraju koristiti svoju intuiciju. To znači da uočavaju sve u ponašanju ljubimca što je izvan uobičajenog: nije razigran kao pre, agresivan je, teško mu je da ustane ili ne jede dobro.

– Posebnu pažnju obratite na prehrambene navike’, kaže doktor Beckeri dodaje da ako psi ne jedu dovoljno ili jedu previše, ako pije više vode nego obično ili češće vrši nuždu, ako gubi na težini, onda nešto nije uredu.

Treba mi rutina, ali i malo raznolikosti
Kažu da su mentalni kapaciteti psa slični onima kod deteta starosti do dve i po godine, a baš kao malo dete, i pas voli rutinu. ” Vrlo je važno da znaju šta mogu očekivati jer u suprotnom ne znaju kako da reaguju”‘, kaže Brent. Uopšteno rutina je dobra, ali to ne znači da svaki dan iste stvari morate raditi u isto vreme. Zapravo, izmene u vremenu obavljanja rutine čak bi mogle i pomoći, kaže doktor Becker. U suprotnom bi vaš pas mogao postati šef u kući. “Ne želite da vam pas određuje satnicu”, kaže on. Ako mu to dopustite, vrlo je verovatno da će tražiti da ga nahranite i subotom u pet ujutro iako biste vi spavali do osam. Zato ne robujte satnici. Ako vi kontrolišete njihovo hranjenje, kontrolišete i njih – u dobrom smislu te reči.”

Jasno ukažite kad radi nešto pogrešno
Rešavanje problema u ponašanju vašeg psa jako je važno, a kako to radite je ključno. Izbegavajte psu da objašnjavate šta je loše uradio i ako te radite koristite smiren ton. Koristite čvrsti ton i budite direktni. “Psima je važno kojim se tonom obraćate. Ako kažete “Ne!” Dok pravi nešto što ne bi smeo, postići ćete puno bolju reakciju nego da mu to kažete blagim glasom ili sačekate pa objašnjavate kasnije”, kaže Brent. Kako biste postigli dobar rezultat morate reagovati dok se nedopuštena radnja odvija i svaki put na isti način. “Ako želite da naučite vašeg psa da se mirno ponaša kada ugleda drugog psa, ne možete čekati dok drugi pas prođe da biste mu dali nagradu ili dok dođete kući”, kaže Brent.

Nisam čovek
Nema sumnje da je vaš pas deo porodice, ali to ne znači da treba da ga tretirate kao ljudsko biće. “Razmišljanje da pas ima motivaciju poput čoveka je među najčešćim problemima. Obavlja li vaš pas nuždu u stanu ili grize daljinski upravljač to ne znači da vam se zbog nečega sveti. Najverovatnije se radi o nedostatku aktivnosti, bolesti ili stresu zbog određenih promena u kući “, tvrdi Gina Spadafori kolumnistkinja i izvršna urednica portala PetConnection.com. Dakle, ako vaš pas radi nešto neuobičajeno, pokušajte pronaći uzrok. Da li je bolestan, nepropisno treniran ili je došlo do nedavne promene u rutini? Nakon što utvrdite uzrok, razumevanje i rešavanje ponašanja vašeg ljubimca će biti puno lakše.