Da li znate zašto se pas valja po travi?

Ukoliko ste vlasnik psa, sigurno ste primetili da on obožava da se valja u travi i zapitali ste se zašto je to tako. Većina stručnjaka veruje da postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih psi to rade. Saznajte i vi…

Nasleđe od vukova
Prema jednoj teoriji koja objašnjava valjanje u travi, takvo ponašanje je nasleđeno od daljih rođaka pasa – vukova. Kada vuk naiđe na novi miris, on prvo onjuši, a zatim se uvalja kako bi miris ostao na njegovom telu, naročito oko lica i vrata. Kada se vrati u čopor ,ostali članovi ga pozdravljaju i temeljno istražuju miris.

Uklanjanje neželjenih mirisa
Odmah nakon što ste okupali psa, on se uvaljao u travu ili prljavštinu. Da li vam ovo zvuči poznato? Samo zato što mi mislimo da nešto lepo miriše ne znači da će se taj miris dopasti i psu. Svaki pas je drugačiji i zato teba istražiti različite šampone dok ne pronađete miris koji se dopada i vama i psu.

pas se valja po travi

Ublažavanje svraba
Potreba vašeg psa za valjanjem u travi može biti pokazatelj zdravstvenog problema koji izaziva svrab. Ovo mogu uzrokovati kožne alergije, ujedi buva ili krpelja. U tom slučaju, potražite pomoć veterinara.

Opsesivno ponašanje
Konstantna potreba za valjanjem u travi može biti simptom opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Pažljivo posmatrajte kako biste uočili koje stvari i mirisi uzbuđuju nos vašeg psa. Kada vidite da će se u to uvaljati, pozovite ga da dođe, a zatim zaokupite njegovu pažnju zabavnom igrom.

Da li valjanje u travi može biti opasno?
Ono što se nalazi u travi može biti opasno. Buve i krpelji, koji mogu biti nosioci bolesti, često se cele godine kriju u travi i šumovitim predelima. Takođe, iz trave, prašine i prljavštine vrebaju bakterije, virusi i paraziti. Budite sigurni da je pas vaš pas zaštićen od buva i drugih parazita, kao i da je redovno vakcinisan. Ako osetite da nešto nije u redu, ne odlažite, odvedite psa kod veterinara.

Izvor: zivotinje.rs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *