Da li znate u kojem procentu psi unose buve u vaš stan?

Buve, buve, buve… nema tog vlasnika psa koji se ne bori protiv ovih malih dosadnih krvopija. Međutim da li znate u kom procentu psi unose buve u vaš stan? Ako je vaš odgovor, negativan, vreme je da saznate.
Buve nisu ni malo zahtevne životinje. Dajte im samo malo krvi i prašine. Pamtićete ih ceo život, nažalost ne po dobrom. Osim po “druželjubivosti” s kućnim ljubimcima i ljudima poznate su po neobičnim talentima – skakanju do 200 dužina svog tela i mogućnosti da bez krvi žive duže vreme.

Svoje sposobnosti koriste milionima godina skačući, kada im se za to ukaže prilika na svaki “obrok”. Dok se odrasle buve hrane samo krvlju, njihove larve se hrane organskom materijom kao što je izmet odraslih jedinki.

buve

Opasnosti za kućne ljubimce
Osim ugriza kod životinja uzrokuju upale i alergije, iziritirane svrabom životinje stalnim češkanjem oštećuju kožu, a ponekad stvaraju ranice. Suprotno mišljenjima da su kućni ljubimci ti koji u stan donose ove napasti situacija u praksi je malo drugačija. Samo pet posto buva živi na kućnim ljubimcima (najčešće za vreme hranjenja), a ostatak u okolini: u nameštaju, zavesama, dušecima, tepisima, jastucima, u pukotinama između parketa i naravno u prirodi.

Žive i čekaju žrtve. Konkretnije sve toplokrvne životinje poput pasa, mačaka, zečeva, glodara, ptica, a u nedostatku boljeg obroka počastit će se i ljudskom krvlju. Ako je vaš ljubimac imao buve, a vi ste ga naknadno očistili od istih, ne otvarajte šampanjac jer razloga za slavlje nema.

Čišćenje
Borba tek počinje. Dovoljno je da u vaše domaćinstvo uđe samo nekoliko krvopija i vrlo brzo biće ih stotine. Kako biste ih se rešili ljubimce redovno kupajte i špricajte sredstvima protiv buva. Sledi usisavanje celog stana, doslovce od poda do plafona (uključujući dušeke, trosede i ostali nameštaj) ako treba i nekoliko puta. Nakon usisavanja obavezno bacite kesu za usisivač jer postoji mogućnost da u njoj i dalje ima živih buva.

Jastučnice, čaršave, zavese i slično operite u mašini za pranje veša. Sledi detaljno pranje svih površina, a kada se ceo stan sjaji sledi dezinsekcija. Kupite neki sprej, poput Biokilla i njime našpricajte delove stana gde vaš ljubimac suprotnom boravi. Preporučuje se stan prskati svaka dva dana (tri puta nedeljno). Naglašavamo da se ne preporučuje ljubimce prskati sredstvima koja su predviđena za nameštaj (iako na sredstvima piše da nisu štetna za životinje), već specijalizovanim sredstvima za životinje. Generalka se odnosi i na pseću kućicu ili boks ako živi na otvorenom.

Bolje sprečiti nego lečiti

Nakon nedelju dana buve treba da su stvar prošlosti (zavisi koliko ih se namnožilo), a sve navedeno dokaz je koliko je važno redovno čistiti prostor u kojem životinja boravi, ali i prevencija.

Kako psa zaštititi od buva?
Na tržištu postoji veliki broj sredstava protiv buva u obliku sprejeva, šampona, ogrlica i ampula. Redovno ih koristite, redovno čistite mesto gde boravi vaš ljubimac i problema ne bi trebalo da bude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *