Da li znate koliko dugo pas može da živi bez vode?

Da li ste znali da vaš pas može živeti tri nedelje bez hrane, ali će uginuti za nekoliko dana bez vode? Voda je neophodna za regulaciju temperature, varenje hrane, apsorpciju hranljivih materija i kao transporter koji omogućava prenošenje raznih rastvorenih materija sa jednog mesta u našem organizmu na drugo.

Voda je ključna u ishrani pasa, ona čini 60-75% težine odraslog psa. Deblji psi mogu da spadnu i na 50% vode, dok mršaviji mogu da imaju i do 75 % vode. Svi psi gube vodu iz tela kroz: dahtanje, creva, pluća i bubrege. Ta voda se mora nadoknaditi i zato se morate pobrinuti da je sveža voda uvek dostupna vašem psu. Vaš pas uvek treba da ima sveže vode, koju će piti onliko koliko mu je potrebno.
Telo vašeg ljubimca ima ograničenu sposobnost skladištenja vode i bez vode može da ga održi u životu samo nekoliko dana. Kada voda u telu vašeg ljubimca padne za 5-10% ispod nivoa normalnog, on će početi da pokazuje prve znake dehidratacije. Neki od simptoma dehidratacije su:

– suva usta
– neelastičnost kože
– zatvor
– ubrzan rad srca
– letargija

Koliko je vode potrebno vašem psu zavisi od njegovih fizičkih aktivnosti, od hrane koju jede itd. Dahtanje je pseći vid znojenja. Ako se vaš pas znoji, znači da mu je potrebna voda. Suva industrijska hrana takođe podstiče žeđ. Menjajte vodu najmanje jednom dnevno. Ako zaboravite kada ste zadnji put promenili vodu, vi je promenite opet.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *