Kako da razlikujete igru od agresije?

Većina ljudi ne shvata važnost igre kod pasa. Smatramo je tek jednim od načina razonode, ne obazirući se na važnu ulogu koju ona ima za mladu životinju. Psi  kao i mnoge druge životinje obožavaju da se igraju, koristeći pritom ponašanje poput žestokog griženja, nasakanje i međusobnog udaranja telima. Posmatračima sa strane igra ponekad izgleda grubo, ali istraživanja načina na koji se životinje igraju i pritom komuniciraju pokazala su da učesnici tokom igre vrlo pažljivo “pregovaraju”, pazeći pritom na važna pravila da igra ne preraste u sukob.

Poziv na igru

Ponašanje kojim jedan pas drugog poziva na igru jeste specifičan naklon, spuštanjem prednjeg dela tela prema tlu, zadnjice visoko podignute u vazduh uz veselo mahanje repom i opušteni izraz lica. Takav naklon se koristi isključivo kod igre i uvek izgleda isto, odašiljući pritom jasnu poruku – “igraj se sa mnom” ili “još uvek želim da se igram”. Međusobno poverenje i komunikacija bitni su za funkcionisanje unutar društvene grupe.

Ponekad je naklon i signal stresa odnosno odstupanja – davanje drugom psu do znanja da je previše grub. Tada je težište tela pomereno unazad, rep je povijen prema dole poput kifle, uši su okrenute unazad i usta zatvorena. Međusobno poverenje i komunikacija bitni su za funkcionisanje unutar društvene grupe.

Međusobno poverenje

Čak i onda kada je jedan od pasa poprati poziv na igru naizgled agresivnom gestom poput keženja zuba, režanja ili griženja, saigrač samo ponekad izmakne, što sugeriše na to da ima poverenja u poruku koju suparnik prenosi naklonom. Međusobno poverenje i komunikacija bitni su za funkcionisanje unutar društvene grupe. Životinje uzimaju u obzir sposobnosti svojih saigrača te učestvuju u izmenjivanju uloga kako bi kreirali i održavali jednakost.

Nastojte da igra bude zabavna i kroz nju nagrađujte psa – igra je izuzetno bitna prilikom učenja

Na primer pas neće ugristi drugog psa svom snagom kako bi održao ‘fair-plai’ i povećao šansu za nastavak igre. Pas višeg statusa leći će na leđa kako bi omogućio psu nižeg statusa da “pobedi”. Da je u pitanju ozbiljna i stvarna agresija, pas višeg statusa nikada ne bi izveo takav potez. Na taj način svaki član grupe može da se igra sa bilo kojim drugim članom gradeći pritom međusoban odnos.

igra

Pseće izvinjenje

Čak i kada se svi učesnici trude da igraju po pravilima, stvari ponekad izmaknu kontroli. Kada se životinja nedolično ponaša ili nehotice povredi saigrača sledi izvinjenje, baš kao i kod nas ljudi. Nakon intenzivnijeg ugriza sledi naklon koji odašilje poruku koja znači otprilike: “oprosti što sam te prejako ugrizao, još uvek se želim igrati, molim te ne odlazi, paziću sledeći put”.

U velikoj većini slučajeva prijatelj u igri prašta grube poteze i nastavlja igru jer razumevanje i tolerancija normalan su deo igre i svakodnevnog života u zajednici. Igra je izuzetno važan deo socijalizacije. Psi koji nisu adekvatno socijalizovani, prerano su odvojeni od majke i legla ili im je iz bilo kog razloga u kritičnom periodu socijalizacije igra bila uskraćena, nemaju dobro razvijene komunikacijske veštine i ne znaju da poštuju pravila igre.

U većini slučajeva prijatelj prašta grube poteze i nastavlja igru

Baš kao i međusobna igra sa psima, i igra sa ljudima je jako važna za psa. Igra deluje kao odličan mentalni stimulans. Igru možete koristiti prilikom učenja dolaženja na poziv, donošenja i nošenja stvari te mnogih drugih naredbi. Nikada nemojte kažnjavati psa ako u nečemu pogreši jer bi se moglo desiti da se pas više s vama ne želi da igra. Nastojte da igra bude zabavna i kroz nju nagrađujte psa – igra je izuzetno bitna prilikom učenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *