Da li znate kako je “Hot dog” dobio to ime?

Hot dog je izmislio Amerikanac Harry Stevens. Njegov posao je bio da prodaje hranu velikom broju ljudi koji su početkom veka dolazili na utakmice slavnog kluba „New York giants“, koji je igrao američki fudbal. U to vreme, svi su „poludeli“ za viršlama (koje su došle iz Frankfurta, pa su ih Amerikanci zvali frankfurters), ali su viršle bile previše masne da bi se mogle jesti na tribinama. Stevensova je zasluga što se dosetio da stavi viršle u duge vruće kifle, koje su njegovi prodavci mogli lako prodavati po tribinama. Uspeh je bio veliki i usledio je odmah.

U početku su se viršle zvale „red hots“ („crveno vruće“) zato što su su viršle bile crvenkaste, a osim toga, dodavao im se jako ljut senf.

pansion-merlin-hot-dog

 

 

Godine 1903. slavni sportski karikaturista T.A. Dorgan je došao na ideju da napravi karikaturu na kojoj je viršla bila nacrtana kao pas jazavičar. On je na tu ideju došao polazeći od činjenice da su i viršla i jazavičar duguljasti, crvenkasti i nemačkog porekla. Takođe je izmislio naziv hot dog, koji je odmah postao popularan.

Posle nekog dužeg vremena, neko se javno zapitao da li se možda mesu za viršle dodaje i pseće meso, pa je prodaja hot doga naglo pala. Lokalna trgovinska komora je dala službenu izjavu kojom je zabranila upotrebu termina hot dog u svim reklamama. Međutim, kad god naziv nekog artikla postane privlačan, niko ga ne može ukinuti. Ubrzo se vratio u opštu upotrebu, a danas ga razumeju u celom svetu.

Izvor: Pansion za pse Merlin

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *