Da li voditi psa kod grumera kad ima buve ili ga prvo očistiti kod kuće?

Ovako je tekao razgovor u jednom novosadskom frizeraju za pse:

“Gospođa”: Naš pas ima malo buva.

vlasnica salona: (razgrćem dlaku) On je pun buva i moram da ga tretiram sa sredstvom pa tek onda da ošišam, a to iziskuje dodatno vreme i dodatno se naplaćuje ili da ga vi kod kuće tretirate.

“Gospođa“: Pa da, mi smo i hteli da ošišamo pa će nam biti lakše da ga očistimo od buva.

vlasnica salona: Ali ja ne mogu da radim psa sa buvama jer će većina buva ostati na dlaci koja će pasti na sto, sa stola na pod i poskakaće po salonu pa će svaki sledeći pas koji bude ušao u salon pokupiti buve.

“Gospođa”: Kako će oni znati da li su u salonu dobili buve ili napolju?

vlasnica salona: (no coment)

Zaista nije primereno da se ovako ponašaju pojedini vlasnici pasa. Na taj način prave problem kako grumerima, tako i drugim vlasnicima… Da vam se ovo ne bi dogodilo i da biste bili upoznati koliko se buve brzo prenose pročitajte ovaj tekst…

Buve umeju da budu prava napast. U stvari, osim što ujedaju i prouzrokuju svrab, najgore je što se razmnožavaju strahovitom brzinom.

Ako ne primetite na vreme da je vaš ljubimac „zaradio“ buve, za dve-tri nedelje počeće prava invazija u kući, jer svaka ženka polaže bar tuce jajašaca dnevno. Ona padaju na pod i iz njih se razvijaju sitne larve, koje žive u tepihu i hrane se organskim materijama koje tu padaju, to jest mrtvim ćelijama naše kože i kože naših ljubimaca. Uskoro se larve učaure, pa iz njih izlaze nove generacije buva. Upravo zbog ovog, veoma je važna „strateška“ borba protiv ovih insekata.

buva

Nekada je ova borba bila veoma teška – koristili su se razni praškovi, ili u boljem slučaju sredstva za kupanje. Radilo se u stvari o insekticidima, koji su (osim nedostataka u samom načinu primene) bili potencijalno i toksični. Danas imamo na raspolaganju mnogo efikasnije i manje toksične proizvode, čija je i aplikacija daleko jednostavnija. Jedna od njih je i „FrontLine“. On je veoma efikasan ne samo protiv buva, već i protiv inače mnogo otpornijih krpelja. Posle nanošenja ovog preparata, trebalo bi izbegavati kupanje izvesno vreme, jer će se tako umanjiti njegova efikasnost, obzirom da se on nalazi na površini kože. Obzirom da se upotreba ovog, kao i mnogih sličnih proizvoda preporučuje jednom mesečno (bez obzira na prisustvo buva) ja bih sačekao sa kupanjem psa do neposredno pre aplikacije sledeće doze „Frontlajna“.

Kada je reč o izboru šampona, treba odabrati blagi šampon za pse (nikako šampon za ljude, jer se naša koža znatno razlikuje od kože pasa). Važno je dobro isprati šampon na kraju kupanja, a dlaka će biti lepša, a i koža manje suva, ako se posle kupanja upotrebi regenerator (conditioner) – opet, isključivo namenjen psima, a ne ljudima. Ovakve kozmetičke proizvode možete nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama za kućne ljubimce, a verovatno i kod vašeg veterinara.

Pre nego što odvedete psa kod grumera potamanite sve buve, a ako vas mrzi, onda pošteno recite i platite uslugu ako je vama teško da se bakćete sa buvama ili ako nemate vremena.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *