Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li vaš pas zna kada ste tužni ili uplašeni…

Psi zaista mogu nanjušiti to da li ste uplašeni, uznemireni ili tužni i učiniće sve da se bolje osećate, a mnogo puta ukazuju vlasniku da je bolestan.

Ako vaš pas danima ne prestaje da njuši područje oko mladeža na vašoj potkolenici, ne bi bilo loše da posetite dermatologa. Pseći njuh je do 10.000 puta osetljiviji od ljudskog, a mnoge bolesti poput raka pluća ili prostate uzrokuju telesne mirise koje psi mogu detektovati.

Stoga slučajevi u kojima su psi doslovno nanjušili bolest vlasnika nisu izmišljotina pasoljubaca – ističe dr Stenli Koren, autor knjige „Inteligencija pasa“. Psi osećaju i tugu. Iako bi se svaki vlasnik psa mogao zakleti da je ljubimac pažljiviji dok mu je vlasnik tužan, to su pokazala i istraživanja.

Beta/AP

Psi su u sprovedenom eksperimentu češće prilazili uznemirenim ljudima i pokušavali da ih „uteše“ maženjem. Psi mogu da osete i strah, ali loša je vest da, osim ako nisu čuvari, na strah reaguju poput vlasnika. Dakle, ako vi bežite od provalnika, vaš će vas pas verovatno slediti.

Najbolji čovjekov prijatelj zna i kad ga posmatrate, a kada ne. Istraživači su pred pse postavili poslastice i zabranili im da ih jedu. Ali čim su ostali sami, psi su navalili na poslastice. Zato ni najposlušnijeg psa ne ostavljajte samog s nečim što mu je primamljivo, a štetno (npr. čokolada ili sirovo meso).

Dok vičete, pogledom govori: „Kriv sam.“

Kad ste ljuti na psa, on se ponaša pokorno – pogne se, cvili, podvije rep. Psi jako dobro osete kada ste živčani. No nemojte misliti da time pokazuju kajanje, kaže dr Koren. Kad su vlasnici grdili pse, svi su složili „kriv-sam“ pogled, nezavisno od toga jesu li zaista učinili nešto zločesto.

Beta/AP

Psi vole ljude koji su ljubazni prema drugima

Psi posmatraju kako se ponašate prema drugim ljudima i uče iz toga, pokazuje istraživanje Univerziteta u Milanu. Tokom eksperimenta psi su posmatrali ljude koji su podelili obrok sa prosjakom-glumcem kao ljude koji su ga vikanjem oterali. Nakon toga psi su spremnije prilazili velikodušnoj osobi, a naučnici smatraju da je to zbog tona glasa koji je ta osoba imala tokom razgovora sa „prosjakom“. Zato pazite posmatra li vas pas kad se sledeći put posvađate sa partnerom ili vičete na neposlušno dete.

Psi osete da više nisu na prvome mestu

Posebno osetljiva situacija jeste rođenje deteta jer pas više nije u centru pažnje, a to mu može uzrokovati depresiju. Zamotajte dete u ćebence, a potom ćebe stavite u deo gde pas spava jer će tako povezati detetov miris sa nečim što voli, savetuje dr Koren.

Beta/AP

Nisu zavidni, ali vole nagrade

Istraživanja pokazuju da psi koji vide kako drugi psi dobijaju nagradu za nešto što oni rade bez nagrade postaju skloni stresu – češu se, grizu, ližu šape. Ipak, nisu zavidni – stresa nije bilo kad su dobili bilo kakvu nagradu, makar koru hleba, a drugi pas je dobio, na primer, meso.