Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li vaš pas oseća zavist ili je ljut na vas?

Da li vaš pas oseća zavist ili je ljut na vas? Da li njegova osećanja mogu biti povređena? Nova istraživanja otvaraju nove poglede na um i emocije naših najboljih prijatelja.

Ljubomora je složena emocija i zato je uvek bila rezervisana za ljude, ne kao nešto na šta bi psi obraćali pažnju. Međutim, nova istraživanja sprovedena od strane PLOS ONE-a, možda će vas naterati da promenite mišljenje i drugačije gledate na emocije vašeg ljubimca.

 

Prilagođavanjem testa koji je korišćen kao pokazatelj ljubomore kod ljudske dece, psiholozi sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu su utvrdili da psi takođe mogu biti ljubomorni! Oni su snimili reakcije 36 rasa malih pasa dok su ih njihovi vlasnici potpuno ignorisali i svoju pažnju usmerili na plišanog psa koji je lajao i mahao repom. Tokom ovih interakcija sa plišanim psom, više od tri četvrtine pravih pasa je dotaklo ili gurnulo svoje vlasnike. Neki su čak pokušali da stanu između plišanog psa i vlasnika, a mnogi su besno lajali na uljeza.

 

Činjenica da su psi pokušavali da udalje vlasnike što dalje, može se poistovetiti sa ljubomorom ili zavišću kod ljudi.

 

 

 

Iako ubedljivo, ovo istraživanje nije u potpunosti dokazano. Bez obzira na to kako vi nazvali ove emocije kod vašeg ljubimca, on sigurno oseća kada se neko ili nešto ispreči na putu ka ljubavi i pažnji koju inače dobija i u potpunosti zaslužuje.