Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li vaš pas odgovara vašem stilu života?

Izbor rase psa je ozbiljna odluka, kako za vlasnika tako i za psa. Pas može da bude član vaše porodice narednih desetak do 15 godina, što znači da je potrebno dobro razmisliti o izboru. Zato pri izboru psa imajte u vidu vaš karakter, stil života, životne navike, kao i prostorne mogućnosti. Ako izaberete pogrešnog psa možete se suočiti sa dugim godinama frustracije i maltretiranja.

Treba krenuti od toga da se vaš karakter mora poklapati u velikoj meri sa karakterom psa. Drugim rečima, rotvajler razvijenog borbenog i zaštitničkog instinkta nije odgovarajuća rasa za smirenog vlasnika i više odgovara energičnim osobama. Nemački ovčar odgovaraće više ekstravertnim i emocionalno stabilnim osobama. Prijatnim i osetljivim osobama odgovaraće na primer, zlatni retriver ili koker španijel. Foks terijer je idealno društvo za smirene, ali čvrste osobe.

pas zeva

Pri izboru psa imajte uvek u vidu vaš stil života. Ako imate haotično radno vreme i često ostajete da radite prekovremeno odgovaraće Vam engleski hrt, jer je poslušan i miran, a nije mu potrebno mnogo šetnji i trčanja. Sigurno Vam ne bi odgovarao ptičar zato što ne može bez trčanja i otvorenog prostora, a ako ga ostavite dugo u zatvorenom prostoru naneće vam štetu u domu.

Aktivnim vlasnicima koji često šetaju ili džogiraju i imaju više slobodnog vremena odgovaraju koliji. Ovi psi moraju da troše svoju veliku energiju svaki dan, a povremeno igranje sa lopticom neće držati svu tu energiju pod kontrolom. Koliji su veoma inteligentni psi i kada nemaju šta da rade sami pokušavaju da zaokupe svoje vreme, i to uglavnom neće ostati na žvakanju Vaših cipela. Oni zaista zahtevaju dosta pažnje. Ako želite inteligentnog psa, a manje zahtevnog odgovaraće vam pudla. Pudle su jako inteligentni psi, sposobni da se prilagode velikom broju situacija i laki za obuku. Pudle su osetljivi, razumni i srećni psi.

Ako imate decu odgovaraće vam pudla, labrador retriver, zlatni retriver, koker španijel. Pudla nije agresivna i imaće strpljenja da se igra sa detetom ceo dan. Labrador retriver je poslušan, inteligentan, društven i privržen pas, a prema deci je izuzetno strpljiv i umiljat. Zlatni retriver je dobroćudan, voli decu i uživa da ih brani i igra se sa njima. Koker španijel je uvek raspoložen za igru i svakako izbor broj jedan za dečjeg drugara, posebno ako su deca mala. Poznavaoci pasa se slažu da je ova rasa fantastična za porodice sa decom.

poodle-with-children

Rase pasa koje se teško prilagođavaju temperamentu dece mlađe od pet godina, i koje nikako ne bi trebalo birati da budu prvi kućni ljubimci (ali samo prvi) su: dalmatinac, čivava, čau-čau, pekinezer.

Ukoliko ćete ćuvati psa u malom stanu razmislite o manjim rasama pasa, dok veći psi zahtevaju dvorište u kojem mogu više da trče. Male rase pasa su prikladnije za čuvanje u stanu. Neke rase kao što su jorkšir terijer, malteška pudla, pekinezer ne zahtevaju neku posebnu aktivnost, samo redovnu šetnju, dovoljno je istrčavanje od dvadestak minuta dnevno, što je veoma zahvalno ako nemate dovoljno slobodnog vremena. Čivava je odličan pas za stanove, sav neophodan trening će dobiti trčeći kroz prostorije.

Pre nabavke psa upoznajte se sa osnovnim karakteristikama pojedine rase i sa potrebama koje ima svaki pas. Sa dovoljno informacija lakše ćete doneti odluku koji pas bi se najbolje uklopio u vaš život i postao član vaše porodice.