Da li vaš pas isprska sve oko sebe dok pije vodu?

Da li vaš pas isprska pola kuće kada pije vodu, posebno ako je veća rasa? ovaj problem naime, nemaju vlasnici manjih rasa, ali oni sa velikim moraju uvek da pored činijice za vodu drže i jednu krpicu kako bi obrisali vodu. Zašto je to tako?  Verovali ili ne, to pitanje je mučilo i naučnike s MIT-a (Massachussets Institute of Technologi), stoga vam donosimo rezultate njihovog ispitivanja koje su predstavili na skupu nazvanom American Phisical Societi ‘s Division of Fluid Dinamics …

voda pas

Ukratko:

“Mačke piju u dve faze – prva je dodir jezika sa površinom tečnosti, potom povlačenje jezika tokom kojeg se stvara stub tečnosti ispod jezika koji ga zatim povlači u usta”

Pogledajte kako:

Za razliku od elegantnog mačjeg umoči-povuci, pas zapravo jezikom udara po površini vode, što je ujedno i uzrok svim tom brljanju i prljanju – zatim povlači jezik koji u stvari deluje poput kutlače za supu, te mora jače otvoriti usta kako bi ga prihvatio sa svom tom vodom … odnosno, na naučnom jeziku: “… postoji proporcionalan odnos između kontaktne površine jezika sa tečnošću i telesna mase, stoga se volumen vode koji pasji jezik pokreće eksponencionalno povećava relativno na veličinu psa.”

Pogledajte kako:

Ukratko – što veći pas, to više vode pljuska! (Kao da to već nismo znali)

Sada dok brišete oko posudice za vodu imate barem tu potvrdu da su naša zapažanja sada i naučno potvrđena!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *