Da li se desilo da malo preterate pri sečenju psećih noktiju?

Da li vam se nekad desilo da malo preterate pri sečenju psećih noktiju? Ako jeste, onda znate šta sledi: pseći vrisak (arlauk), bežanje po kući, krv na podu, nepoverenje za sledeće sečenje noktiju. Evo nekoliko korisnih i proverenih saveta, koji će vam pomoći da savladate paniku psa, da u slučaju povređivanja ljubimca smanjite krvarenje i sprečite pravljenje nereda po stanu.

Prvo, zadržite psa na jednom mestu, najbolje na pločicama ili linoleumu, jer se lako čiste. Ako to niste u mogućnosti, stavite ispod povređene šape toalet papir ili krpu kako biste sprečili krvarenje po nameštaju ili tepihu. Smirite prvo sebe, ako treba, a onda smirite i psa, jer što je nervozniji i
uzbuđeniji, njegov krvni pritisak ide nagore, a to znači i jače krvarenje. Smirite psa, da biste mogli da mu pomognete.

Pokrijte šapu čistom maramicom ili peškirom. Očistite krv koja kaplje i utvrdite veličinu rane. Možete da upotrebite hidrogen od 3%, da biste eventualno očistili ranu. U suštini, ne bi trebalo da ima šta da se čisti pošto je rana sveža, ali ako hidrogen peni u kontaktu sa njom, držite ga sve dok ne prestane. To važi i za sve ostale rane na koje sipate ovu tečnost. To ne boli.

pas obaveya

Kad psu osušite šapu ili privremeno stane krvarenje, stavite na nju prašak za rane ili obično brašno, zatim ga blago natapkajte da bukvalno zapuši ranu. Ako krvarenje ne stane, na debeo sloj praška stavite zavoj i previjte šapu za kratko, kako biste pritiskom izazvali koagulaciju (zgrušavanje) krvi na površini. Umesto zavoja možete da iskoristite parče gaze, preko koje ćete staviti kratku čarapu. Bitno je samo da se izvrši blag pritisak, da bi se zatvorio krvni sud. Ipak, najčešće ćete ceo posao završiti praškom, pa makar morali i nekoliko puta da ponovite posipanje rane.

Dobro rešenje za kućnu upotrebu je posebna mašinica, koja podseća na električnu turpijicu za nokte. Ona na svom vrhu ima nešto nalik zubarskim alatima za čišćenje kamenca i veoma nežno i bezbedno skraćuje nokte. Na našem tržištu još nije dovoljno plasirana, pa su zato najčešće u upotebi makaze, odnosno klešta za nokte.
Kad imate kućnog ljubimca, poželjno je da u kući imate i prvu pomoć, koju možete kupiti u svakoj veterinarskoj apoteci. Sprej i prašak za rane, masti za sprečavanje gnojenja rana ili opekotine, masti za rane koje ne mogu da sazru ili da se resorbuju i masti za ubrzano zarastanje rana. Flasteri i zavoji nisu preporučljivi jer otvorena rana, ukoliko nije velika ili zrela za šivenje, najlepše će zarasti ako se samo naprska sprej, stavi prašak ili mast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *