Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li vam je potrebno društvo ili čuvar doma?

Pas je društveno biće sa određenom dozom individualnosti. Ukoliko planirate da nabavite novo štene, vrlo je važno da razmislite zašto ga želite. Da li vam je potrebno društvo, ili čuvar doma? I u jednom i u drugom slučaju, vrlo je važno budućem ljubimcu, obezbediti odgovorajući smeštaj i u isto vreme ispoštovati njegovu prirodnu potrebu za društvom.

PAS U STANU

Živite u stanu? Želite psa? Pre same nabavke morate biti svesni da smeštaj psa u stanu zahteva vaše prilagođavanje njegovim prirodnim instinktima i potrebama. Psu treba obezbediti određen kutak u stanu u kome može odmarati ali u isto vreme i pratiti sva dešavanja koja se oko njega dešavaju. Da li će se vašem psu to mesto svideti ili ne, videće po njegovoj reakciji. Ukoliko mu se ne bude svidelo, on će ga izbegavati. Najbolje je da vašem psu prepustite da sam nađe mesto za njega i da mu tamo postavite mekanu, toplu i udobnu prostirku. Psima nije mesto u kuhinji, spavaćoj ili dečijoj sobi. Pravi izbor je ugao predsoblja ili dnevnog boravka.

Mnogi psi koji žive u stanu vole da borave na terasi sa koje mogu pratiti sva dešavanja napolju. Međutim, na ovim mestima, psi vole da provode samo jedan deo dana, ali nikako ceo dan! Pa zato, ukoliko planirate provod kod kuće, NIKAKO ne zatvarajte psa na terasu, jer će se to vrlo nepovoljno odraziti na njega.

Pogrešno je mišljenje da je držanje pasa u stanu, pogotovo većih rasa pasa, mučenje za životinju. Ako vašeg psa redovno izvodite napolje (minimum 3 puta dnevno), i ako bar jedna od šetnji traje sat, dva ili duže, nema potrebe za brigom. Potrebe za kretanjem, trčanjem i igranjem u stanu, mogu zadovoljiti samo mali psi, kojima možete nabaviti posudu za obavljanje nužde, i na taj način izbeći jednu šetnju tokom dana.
Osim mesta za spavanje i mesta za toalet, psu je potrebno odrediti i mesto na kojem će mu stajati posuda sa vodom i hranom. Najbolje je da to bude miran deo hodnika, predsoblja, kuhinje ili terase. Psu je tokom jela potreban mir.

PAS U DVORIŠTU

Mali broj vlasnika pasa u gradu, može svojim ljubimcima da obezbedi prostrano dvorište u kojem će pas imati svu slobodu. Ukoliko ste vi jedan od takvih, potrebno je da se upoznate sa svim uslovima koji moraju biti zadovoljeni pre nego što pustite psa da živi u dvorištu. Osnovni uslov je da se stanari, ukoliko ima više ljudi koji dele isto dvorište, slažu sa vašom odlukom da pas boravi tu. Takođe, potrebno je podići ogradu oko dvorišta, kako pas ne bi izašao van njega.

 


Najbolje rešenje je ograđen boks sa kućicom i dovoljno visokom, širokom i dugačkom ogradom. Boks treba napraviti na prethodno određenom mestu. On ne treba da bude blizu ograde, jer psa mogu uznemiravati prolaznici. Takođe, boks mora biti na mestu zaštićenom od sunca, kiše, snega, vetra i mraza. Kako pas ne bi kopao tunele ispod ograde, boks mora biti betoniran. Tlo samog boksa najbolje je posuti sa debljim slojem krupnog šljunka. Takvo tlo se uz pomoć kiše i snega, najlakše čisti, a ujedno se sprečava pojava spuštenih stopala kod psa jer na takvom tlu, pas mora jače naprezati mišićne prste. Takođe, u boksu su obavezne posude sa uvek svežom vodom i hranom. Posude treba redovno prati, kako se ne bi skupljale ptice, miševi i pacovi.
Dobro bi bilo da ukoliko postoji mogućnost, puštate psa tokom noći, da se slobodno kreće po celom dvorištu, kako bi pas shvatio da je celo dvorište njegova teritoriju koju treba da čuva i brani od nepoznatih.

 

VELIČINA BOKSA

 
VISINA GREBENA PSAPOVRŠINA BOKSA 
do 50 cm6 m2
od 50 do 65 cm8 m2
preko 65 cm10 m2