Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li treba da vas brinu krmelji kod psa?

Osnovna higijena oka pasa podrazumeva redovno uklanjanje krmelja – svaki dan, a ukoliko imate dugodlaku pasminu, i redovno šišanje, ili uklanjanje dlaka, koje iritiraju rožnjaču.

Preporučljivo je, jednom u dve nedelje, preventive radi, ispirati oči rastvorom borne kiseline, koju kupujete u humanoj apoteci.

Psi, kao i ljudi, imaju probleme i sa prašinom i sa prljavštinom koja im upada u oči, s tim da su oni bliže zemlji od nas koji hodamo na dve noge, pa samim
time imaju i više problema. Ukoliko primetite, bilo kakve probleme sa očima vašeg psa ( nemogućnost otvaranja jednog oka, previše žuto – smeđih krmelja, zelene krmelje, plavkastu rožnjaču ili sl. ) nemojte samoinicijativno ništa preduzimati nego što hitnije konsultujete svog veterinara.

Krmelji i iscedak u uglu oka mogu biti fiziološka pojava, koja se najčešće pojavljuje ujutro nakon buđenja, a može biti i pasminska karakteristika psa sa skraćenim nazolakrimalnim kanalom. Ovakve promene mogu ukazivati i na patološki proces, koji je najčešće vezan uz upalne promene u oku.

oko.jpg

Vrlo je važno održavati redovnu higijenu oka.To je posebno važno kod pasa sa skraćenim nazolakrimalnim kanalom (maltezer, pekinezer, mops, ši-cu itd.) Za čišćenje oka preporučujemo da se koriste specijalna sredstva koja su prilagođena sluznici oka, a ne iritiraju oko.

U tu svrhu mogu se koristiti fiziološki rastvori, Ophtolavas rastvor od Vetoquinola, kao i Beapharov rastvor za čišćenje očiju.
Ovo su sterilni rastvori koji su prilagođeni oku, a koncipirani su za čišćenje spoljnjih delova oka. Svojim blagim delovanjem otapaju krmelje u području očnog kapka ili očnog ugla.

Ukoliko vaš pas ima učestalo stvaranje krmelja, to svakako ne spada u fiziološku pojavu, pa vam savetujem da se obratite svom veterinaru.

Da napomenem da pre odlaska kod veterinara, ne uklanjate krmelje, kako bi se s obzirom na količinu, boju, oblik i konzistenciju krmelja ili iscetka, postavila eventualna dijagnoza i utvrdilo dali se zaista radi o upalnim promenama (najčešće konjuktivitisu).

Po potrebi se uzima bris oka, koji se šalje na mikrobiološku analizu, kako bi se utvrdilo o kojem se mikroorganizmu radi, pa se na osnovu tog nalaza i antibiograma odredjuje eventualna antibiotska terapija u obliku masti ili kapi za oko.