Da li suva njuškica ukazuje na bolest psa?

Svaki put kada dodirnete njuškicu vašeg psa, a ona je suva sigurno pomislite da je on bolestan. Verovatno ste čuli da je topao i suv nos kod psa znak bolesti. Verovatno ste ga zbog suve njuškice vodili i kod veterinara. Međutim to da je pas bolestan i da je pokazatelj zdravlja vlažna i hladna njuška jeste čista zablida. Evo i zašto.

U stvarnosti, razlog za vlažan nos psa je malo drugačiji. Jedno od objašnjenja je da psi u više navrata ližu svoj nos tokom dana da ostane čist. Drugo je da im vlaga pomaže da se ohlade. Psi se ne znoje na način na koji se ljudi znoje, pa će dahtati i pustiti dodatnu toplotu kroz nos.

Posebna žlezda u nosu proizvodi prozirnu tečnost koja im pomaže da se ohlade brže. Nosevi pasa imaju tendenciju da prikupe vlagu iz okoline. Ako ste ikada gledali vašeg psa u dvorištu sigurno ste videli da njuška unaokolo i gura svoju njuškicu u vlažnu travu, lišće ili zemlju. Nos vašeg psa tada pokupi vlagu iz okoline, što ga čini hladnim i vlažnim. Kada psi pokušavaju da prate određeni miris, njihovi nosevi naprave tanak sloj sluzi koji im omogućava da zaista apsorbuju mirisne hemikalije i samim tim, mirišu bolje.

bison

Pitajte veterinara i oni će vam reći da vlaga nosa vašeg psa ima malo veze sa tim da li je on lošeg zdravlja. Neki psi imaju prirodno vlažnije noseve od drugih.

Osim toga, temperatura i nivo vlažnosti nosa vašeg psa verovatno varira dosta puta u toku dana, tako da je sasvim moguće da bude vlažan ujutro, suv u sred dana, a ponovo vlažan u večernjim satima. Takođe, važno je napomenuti da pas može biti bolestan čak i ako je njegov nos hladan i vlažan.

Ono na šta treba pripaziti jeste vrsta otpusta iz nosa vašeg psa. Ukoliko sluz iznenada postane učestalija i pas ima pojačano lučenje, to može biti znak da nešto nije u redu.

3 Comments

  • Ana

    Dobar dan,htela sam da vas pitam za jednu informaciju imam francusku pidlu ona sad ima oko 6 meseci i cesto se igramo sa njom i primecujem da joj njuska odnosno nosic nekad bas hladan i onako malo vlazan pa bi vas pitala jel to tako treba ili joj je mozda hladno u tom trenutku?

  • Vesna

    Postovanje, interesuje me moja kuca vec par dana kasljuca. Obicno nocu. Preko dana retko. Kasljuca vise suvo. Kao da je alergicna na nesto. Molila bih vas za savet. Hvala unapred.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *