Da li su zdraviji psi vegeterijanci?

Iako je u njegovom genetskom kodu da jede meso, nije baš svaki pas ljubitelj ovako ”teške” hrane. Verovali ili ne, neka istraživanja su potvrdila da postoje oni psi koji se mogu nazvati vegetarijancima.

Moj prvi pas bio je drugačiji nego ostali psi. Nikada nije hteo da jede meso, već je uživao da jede svo povrće koje je moja porodica koristila u ishrani. S obzirom da je moj otac povrtar, pas je često provodio vreme sa njim u bašti gde mu je omiljena poslastica bila keleraba, ispričao je Filip, koji živi okolini Ravensburga u Nemačkoj. I dodao:

Imao je tu posebnu tehniku da nanjuši kelerabu, iskopa i pokretima glave otrese zemlju sa nje kako bi je pojeo. To je bio fascinantan prizor. Pravi mali vegetarijanac.

Iako se o ovoj temi dugo pričalo, do nedavno nisu postojale zvanične potvrde da psi mogu biti vegetarijanci.

Međutim 2007. godine pojavilo se jedno ozbiljno istraživanje koje se sprovedeno u 33 države u Americi i Kanadi. U vremenskom periodu od jedne godine, posmatrano je više od tri stotine pasa, i anketirano više vlasnika. U grupi koja je podvrgnuta istraživanju bilo je više od polovine ženki, tačno 167 pasa je bilo čistokrvne rase, gde je najviše bilo terijera i retrivera. Od ove grupe 65,3 procenata životinja su bili vegani- psi koji ne jedu meso, mleko i ali ni mlečne proizvode i jaja, dok su ostali bili vegetarijanci.

Ovi psi su bili različitog uzrasta. Jedna četvrtina je činila gupru od šteneta do treće godine, druga  pse do 6. godine, treća do 9. godine i poslednja do 12. godine života. Od svih pasa čak je preko 76 procenata njih bilo u grupi – dobro do odlično zdravlje.

Stručnjaci kažu da psi mogu zaista da poboljšaju i zdravlje i temperament ukoliko se hrane kao i vegeterijanci. Ove dijete mogu značajno da smanje rizik od dobijanja tumora, infarkta, srčanog udara i ostalih bolesti i poremećaja koji su česti kod pasa.

Pas jede šargarepu

Foto: Profimedia

Skoro pa je neverovatan podatak da nijedan pas koji je najmanje tri godine bio vegan ili najmanje četiri godine vegetarijanac nije imao smanjenu funkciju štitne žlezde, što je čest poremećaj kod pasa koji se “normalno” hrane.

Ono što je važno pomenuti da je za pse kao i za ljude zaista važno da unose proteine. Biološka vrednost proteina se meri sposobnošću da se organizam snabde amino kiselinama koje su neophodne za neke druge procese. Na primer, jaja su odličan izvor proteina za pse. Kod vegana, koji ne unose nikakve životinjske proizvode, snabdevanje proteinama je malo teže, ali je ipak moguće. Balans koji je neophodan postiže se biljkama koje su odličan izvor proteina kao što je grašak, kukuruz, soja i žitarice.

Na osnovu svih podataka koje su istraživači dobili, utvrđeno je da su psi vegetarijanci, a posebno vegani vrlo dobroga zdravlja, ređe oboljevaju od bolesti koje su česte kod normalno hranjenih pasa, a to su kožne, srčane bolesti, artritis, hipotiroidizam i slično.

Ono što se sigurno zna, da bez obzira na to kakav bio način ishrane kod pasa, vlasnici svakako psima moraju da daju redovno vitaminsko-mineralne dodatke. Sva gotova hrana koja je namenjena životinjima vegetarijancima i veganima, već sadrži dodatne vitamine i minerale.

Smatra da su psi vegetarijanci najčešće članovi porodica gde vlada mirna atmosfera puna ljubavi. Međutim, koliko drugi faktori utiču na zdravlje pasa, još uvek nije zvanično potvrđeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *