Da li su vlasnici velikih pasa diskriminisani?

Često imamo priliku da čujemo da neko za pse malih rasa kaže da su nervozni, lajavi i jako ljubomorni.

Kada se veliki pas ponaša na sličan način, to se karakteriše kao agresivno i opasno ponašanje, ali ovim mališanima gleda se “kroz prste”, pa su nam čak i simpatični kada skaču i reže na sve oko sebe.
Ako nemački ovčar od 30 kilograma skače na ljude svi se slažu da ovakvo ponašanje treba korigovati, potražiti pomoć dresera, pa čak i izolovati psa. Međutim kada čivava od 2 kilograma skakuće na vlasnika, onda se to tumači kao znak ljubavi i želje za igrom. Kada  maleni jorkširski terijer laje i reži na druge pse na ulici u vreme šetnje, to se može smatrati simpatičnim, ali ako to uradi recimo buldog, odmah će mu se pokazati gde mu je mesto i narediti da prestane.

Ovakve razlike među psima nije pametno praviti, jer je osećanje besa i ljutnje isto bez obzira na veličinu psa. Ako ne biste želeli da vam u krilo skoči doga, nemojte ovo dozvoljavati i tolerisati ni maltezeru. Svi psi imaju osećaj pripadnosti čoporu i borba za prevlast im je instinktivno određena. Njima je dominacija prioritet, i bez obzira na to koliko imaju kilograma, morate in naučiti da budu mirni i dobroćudni.

vlasnik alfa muzjak

Veliki psi često su strogo dresirani da u šetnji idu uz nogu vlasnika, dok se malim psima dozvoljava da svojevoljno trčkaraju ispred. To je greška, jer vođa vodi čopor, a ovakvim ponašanjem samo podstičete alfa položaj svog psa u vašem društvu.

“Sindrom malog psa” poznat je svima koji za ljubimce imaju male pasmine. On se ispoljava lajanjem, jurišanjem na nepoznate goste, spavanjem u krevetu vlasnika i naravno, režanjem na druge životinje. Veruje se da ovi mali lajavci na taj način pokušavaju da nadomeste fizičku veličinu i pokažu se u društvu. Dostojanstveni su i ponositi, pa se stalno trude da ostave utisak borbenog i psa čvrstog karaktera. To takođe znači da njihov takmičarski duh, kao i stres koji on donosi nikada ne prestaju. Međutim, za sve vlasnike ovih malih, ali energičnih pasa, ova vrsta stresa nije razlog za brigu. Trainer je formulisao kompletnu ishranu za pse malih rasa –Personal Beauty za odrasle pse malih rasa, koja ima visko antioksidantno dejstvo i pomaže psu da izađe na kraj sa energijom i takmičarskim stresom sa kojim se svakodnevno nosi.

Alga spirulina, koja je jedan od važnijih sastojaka, garantuje unos hranljivih sastojaka koje poboljšavaju izgled i kvalitet dlake.

Na ovaj način jednim potezom, rešićete dva problema:
1.Mali pas sa velikim egom biće sit i zadovoljan
2.U šetnji pažnju na sebe skretaće sjajem dlake a ne glasnim lavežom! :)

Izvor: petface

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *