Da li su psi u Srbiji postali deo aksesoara ili su i dalje naši najbolji prijatelji?

Dok pojedini vlasnici pasa zanemaruju svoje četvoronožne ljubimce, drugi im kupuju naočare za sunce, firmirane krpice i vode ih na časove joge. Da li su psi u Srbiji postali deo aksesoara ili su i dalje naši najbolji prijatelji?

Psi mogu doneti neizmernu radost, prijateljstvo, zaštitu, saputništvo i bezuslovnu ljubav. Međutim, često se zanemaruje činjenica da je posedovanje psa obaveza koja zahteva predanost, ljubav, strpljenje, hranu, zaštitu, medicinsku negu i naravno vreme i novac. Pas u potpunosti zavisi od svog vlasnika.

U Srbiji svaki treći stanovnik ima kućnog ljubimca; polovina čuva pse i u proseku na njih troše oko 3.000 dinara mesečno. Ima, međutim, i onih koji na ljupke četvoronožne prijatelje troše više stotina, pa i hiljada evra!

Pojedini vlasnici pasa obezbeđuju neverovatan luksuz svojim mezimcima. Masaže, bazen, teretana, obroci od najboljih sastojaka u vrhunskim restoranima, hoteli sa pet zvezdica…

U Americi i Japanu psi i njihovi vlasnici idu na časove “doge” – pseće joge; u Velikoj Britaniji je konstruisan i lift za debele pse koji ih prevozi sa dna na vrh stepenica. Najprestižnije modne kuće kreiraju specijalne kolekcije za pse, čija vrednost premašuje milione dolara godišnje.

pas-u-torbi1

Pas nije luksuz

-Psu je potrebna ljubav, šetnja, pažnja, normalna ishrana, a ne luksuz koji je zabava za vlasnike – objašnjava Mojca Radojčić. vlasnica dve prelepe pudle i šetač pasa.

Ona ističe da su osnove stvari potrebne za čuvanje psa hrana, smeštaj i redovna vakcinacija.

-To nije skupo za pse mešance srednje veličine, a ako imate rasnog psa, malo je skuplje, jer oni imaju predispozicije u vidu genetskih bolesti i povećane osetljivosti. Ipak, ni to nije preveliki izdatak – kaže Radojčićeva.

Garderoba je potrebna malim psima, jer oni imaju ubrzani metabolizam, brzo odaju toplotu i zaista im je hladno, kao i kratkodlakim psima, ali sagovornica naglašava da je dovoljan samo običan kaputić.

Održavanje higijene psa je izuzetno važno, ali ne bi trebalo preterivati. Rasni psi koji imaju posebnu vrstu dlake moraju da se šišaju, trimuju… Ali, za većinu pasa osnovna nega je četkanje i kupanje.

 

Kakav gazda – takav pas

Ljudi koji su neuredni i aljkavi, uglavnom se tako odnose i prema svojim ljubimcima – ne vode računa o njihovoj higijeni. Koliko ste puta u parku ili na ulici bukvalno morali da zapušite nos kada pored vas prođu neočešljani i neočetkani, prašnjavi i prljavi tandem psa i njegovog vlasnika? Da li se plašite da otvorite prozor kada isto uradi i vaš komšija koji čuva dva psa u svom stanu?

Istraživanja su pokazala da je dovoljno pogledati nečije lice kako biste znali kakvog psa ta osoba čuva. Određene rase pasa povezane su sa određenim vrstama ljudi, a pri određivanju koja osoba kakvog psa ima, obično smo vođeni tipovima ličnosti.

I zaista, kada malo pažljivije pogledate, psi i vlasnici fizički liče, a izbor psa za kućnog ljubimca (a ne neke druge životinje) govori da je čoveku više potrebno da dobija ljubav nego da je pruža, jer je pas veoma privržena životinja (za razliku od mačaka koje su individualci).

 

Ljubimci kopiraju karakter vlasnika

Poznato je da su neki psi umiljatiji, drugi agresivniji, pa tako rasa psa koju čovek odabere govori o njegovom karakteru. Sa druge strane, kada dresirate psa je kao kad vaspitavate dete; prenosite mu određene modele ponašanja, ustaljujete navike, učite ga, postavljate granice i time utičete na izgrađivanje određenih osobina.

Ukoliko je vlasnik otvorenija i komunikativna osoba i pas će se navikavati na društvo, a ako je vlasnik povučen i pas će biti neprijateljski raspoložen prema nepoznatim ljudima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *