Da li su psi daltonisti?

Da li ste se ikad zapitali da li su psi daltonisti? U ovom tekstu pokušaćemo da vam objasnimo da li su ili nisu. Ali ipak moramo naglasiti da se psi vrlo retko nalaze u situaciji da neki predmet moraju raspoznati isključivo na osnovu boje, jer imaju na raspolaganju niz drugih “dopunskih” vizualnih obeležja koja im pomažu u izboru: oblik (konture) objekta, intenzitet osvetljenja i refleksije.

Da li su psi daltonisti?

Na osnovu oblika i mirisa, na primer, pas će lako uočiti narandžastu lopticu u zelenoj travi, iako – na osnovu rezultata istraživanja – on ne vidi nikakvu razliku u boji predmeta i podloge.

Ako biste ciljano želeli da koristite sposobnost raspoznavnaja boja kod psa kao vidni nadražaj, recimo da vas pas prepozna na što većoj udaljenosti na otvorenom polju, najbolje je da obučete ljubičastu jaknu, jer pas odlično razlikuje ljubičastu od bele, zelene, žute i smeđe boje i njihovih nijansi.

Uprkos “jednostavnom”, a ujedno i “važnom” pitanju kao što je raspoznavanje boja kod pasa, poslednja detaljnija istraživanja na ovu temu rađena su davne 1969. godine.

Naučnici Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari zaključili su da metodologija i tačnost tih merenja ne daju jednoobrazni odgovor na postavljeno pitanje.

Psi koji zauzimaju tako važno mesto u životu ljudi zaslužuju detaljnija ispitivanja na temu prepoznavanja boja, a posebno zbog onih koji su u njegovoj službi (psi vodiči slepih, lovački psi…)

Ispitivanja su obavljena na ženki patuljaste pudle sa imenom Retina i na dva, mala italijanska hrta Fliperu i Džipsiju.

Kompjuterski vođen ekran, sa jednostavnim nazivom boks, sastojao se od tri međusobno odvojene plitke kabine. Na zadnjoj strani kabine nalazili su se osetljivi monitori na koje je kompjuter projektovao svetlosna polja različitih boja. Boks je bio postavljen nisko tako da su monitore psi mogli dodirnuti nosom. Sastavni deo boksa bio je i dozator nagradnih zalogaja, koji je pri tačnom prepoznavanju boje i dodira ekrana automatski ispuštao nagrade u činiju ispod monitora.

Početna vežba se sastojala od učenja pasa poželjnom obliku reakcije.

Na znak zvonca psi su morali da obrate pažnju na jedan od ekrana na kojem se pojavilo svetio (belo) polje, dok su druga ostala tamna. Psi su za dvadesetk minuta “shvatili” da nakon dodirivanja osvetljenog ekrana stiže nagradni zalogaj (pogrešan izbor nije se “kažnjavao”) i s neskrivenim veseljem čekali su sledeći zadatak.

daltonizam-pas

Ovakvo ponašanje pasa posebno je obradovalo ispitivače, jer je psima predstojao ogled koji se sastpao od nekoliko hiljada prepoznavanja.

Nakon toga što su psi naučili osnovni oblik reakcije, poćeo je ogled: jedan od monitora osvetlili su jednom, a ostala dva drugom bojom. Zadatak je u suštini ostao isti: izabrati polje koje se razlikuje od ostala dva. Kompjuter je po principu slučajnog izbora raspoređivao eksperimentalno polje i kontrolisao da intenzitet osvetljenja, nezavisno od boje koja se pojavljuje, bude podjednak. Na taj nacin se izbeglo da psi boje razlikuju na osnovu jačine osvetljenosti, a ne po boji.

U prepoznavanju boja psi su pokazali vrlo veliku tačnost od 90 odsto, ali izvan tog područja tačnost se spuštila na oko 30 odsto i tu se javila potreba za nizom kontrolnih prikazivanja.

Statističkom analizom rezultata dokazano je da su u ovom području psi polje birali slučajno, a ne na osnovu prepoznavanja.

Naučnici su uočili da su psi svaki dan s velikim nestrpljenjem očekivali vreme predviđeno za ogled i tokom rešavanja zadataka zaboravljali su na sve oko sebe.

Rezultati obimnih eksperimenata su pokazali da psi imaju dikromatski vid i da raspoznaju boje, ali da boluju od deuteranopije, tj. zelenu boju doživljavaju kao belu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *