Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li su granule “zakon” u ishrani pasa

Ukoliko psa tokom zime držite u dvorištu ili u nekoj pomoćnoj prostoriji bez grejanja, trebalo bi da mu povećate količinu obroka, da biste mu obezbedili više energije koju troši za održavanje fiziološke telesne temperature, poručuje prof. dr Dragan Šefer, šef Katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta u Beogradu. Kako dalje objašnjava, godišnje doba ne utiče značajno na ishranu ljubimaca koji se nalaze u zatvorenom prostoru, ali ako su izrazito niske temperature ili se pas fizički dosta troši, promena obroka u tom slučaju bi trebalo da obezbedi veću količinu masti, koja je glavni izvor energije, naročito manjim rasama pasa. Ishrana sterilisanih pasa i mačaka zahteva oprez pri povećanom unosu masnoća.
Kad je reč o ishrani ljubimaca, pre svega pasa, profesor Šefer kaže da je ova životinja postala svaštojed, za razliku od njegovog divljeg pretka koji je bio predator i samim tim uglavnom mesojed. Ipak, većina veterinara je saglasna sa stavom da se granulama osigurava kompletan dnevni obrok kome ne treba ništa dodati niti oduzeti.

granule

– Granule ne predstavljaju novu vrstu hrane, nego na naučnim principima zasnovane kombinacije različitih hranljivih materija s ciljem optimalnog zadovoljavanja potreba pasa i mačaka – kaže naš sagovornik. – Njihova kvalitetna priprema podrazumeva praktičnu realizaciju celokupne nauke o ishrani životinja, uz potpuno uvažavanje potreba različitih kategorija pasa i njihovih individualnih razlika. Takođe, upotrebom granula za ishranu pasa i mačaka, životinju nikad nećete dovesti u stanje da ima višak ili manjak pojedinih hranljivih materija – dodaje prof. dr Dragan Šefer.

Kosti protiv „dosade“
Mnogi vlasnici pasa često su u dilemi da li da svom ljubimcu ponude kosti za jelo. O tome profesor Šefer kaže:

– Psi su mesojedi, monogastrične životinje sa kratkim digestivnim traktom i tipičnim enzimskim varenjem hrane. Proces varenja počinje u želucu, dok je usna duplja, zahvaljujući anatomskim karakteristikama, prilagođena za efikasno uzimanje hrane, kidanje mesa, drobljenje kostiju kao deo prirodnog nasleđa. Stoga glodanje kostiju treba posmatrati pre svega sa aspekta osiguranja dobrobiti pasa i zadovoljenja njihovih urođenih, instinktivnih, bihejvioralnih potreba čije neispunjavanje može da izazove „dosadu“. U ishrani pasa, iako su po izvornom načinu ishrane mesojedi, trebalo bi sa oprezom koristiti kosti, posebno šuplje pileće i sitne riblje. Može se reći da postoje psi koji znaju da jedu ribu i drugi kod kojih upotreba cele ribe sigurno dovodi do opstrukcije, oštećenja sluznice…

Sirova hrana trend
Kada je reč o urođenim i instinktivnim potrebama pasa, profesor Šefer napominje da poslednjih godina, trend u ishrani postaje upotreba sirove hrane uz slogan „sirovo je prirodno“. Pritom se nastoji uveriti vlasnika kako je to bolji način ishrane, odnosno približniji je ishrani vukova – divljeg pretka.
– To je opasan pristup zbog toga što obrok ljubimca ne samo da bi trebalo da obezbedi uravnotežen odnos hranljivih materija, već da bude zdravstveno i higijenski ispravan – priča naš sagovornik.
– Jer, iako ishrana sirovom hranom može u određenim slučajevima da ima pozitivan uticaj, tako što će poboljšati izgled dlake i kože, sprečiti pojavu alergije, ublažiti tok hronične bolesti, ipak je visokorizična. Razlog je u tome što se u sirovom mesu nalazi veliki broj patogenih bakterija, koje sa psa mogu da pređu i na čoveka. Termičkom obradom navedeni rizici se minimalizuju, a svarljivost hrane povećava. Hranljive materije iz mesa se kuvanjem ne oštećuju, već se umerenim i kontrolisanim barenjem povećava bioraspoloživost proteina, pre svega razgradnjom kolagenih vlakana, dok se uništavanjem antinutritivnih faktora povećava opšta raspoloživost i usvojivost hranljivih materija.

Konjetina protiv alergija
Nije retkost da uglavnom manji psi pate od alergija. U terapiji ove nezgodne boljke savetuje se upotreba jagnjećeg mesa, zečetine, a pre svega konjetine.
– Konjsko meso predstavlja dobar izbor pri formulisanju obroka za pse, prevashodno zbog izuzetnih nutritivnih, ali i senzornih svojstava – kaže prof. dr Dragan Šefer. – Ono sadrži obilje vitamina B grupe, visok sadržaj gvožđa, a ima nizak nivo masti, dok je visok sadržaj kvalitetnih proteina i šećera koji obezbeđuju njegovu dobru svarljivost i iskoristivost.

Izvor: ZOV