Da li sterilizacija menja karakter psa?

Sterilizacija umanjuje lučenje polnih hormona tako da pas izgubi želju za parenjem. Karakter psa ne određuju hormoni, već genetika i okruženje u kojem odrastaju i žive.

Kao što postoje blagi nesterilisani psi, tako postoje i agresivni i oštri sterilisani psi. Nesterilisani psi su aktivniji i imaju veću potrebu da se kreću u potrazi sa partnerom, ali su upravo zbog toga i mnogo nemirniji, nervozniji i pod većim stresom.

Sterilizacija ih čini smirenijima i manje aktivnima, jer im oduzima želju za lutanjem i međusobnim nadmetanjem. Veliki strah vlada među vlasnicima mužjaka da će nakon sterilizacije njihov pas postati mekan i slab i da će ga ostali mužjaci naskakati kao da je ženka i maltretirati.

Ovo je naravno potpuna zabluda. Dominantan pas po definiciji nije onaj koji ima veću količinu testosterona, već onaj koji ima jaču ličnost i manje inhibicija u novim, nepoznatim situacijama. Kada bi dominantnost zavisila od testosterona, to bi značilo da ženke nikada ne bi mogle biti dominantije od mužjaka, a zapravo je to vrlo čest slučaj.

vlasnik alfa muzjak

Da zaključimo: sterilizacija ne menja karakter, već način na koji se već postojeći karakter ispoljava. Sterilisani psi postaju mirniji, manje aktivni, vezaniji za svoju porodicu, postaju poslušniji i krotkiji, druželjubiviji su prema strancima i drugim psima, što bi trebalo da su osobine koje bi svaki odgovoran vlasnik želeo da razvije kod svog ljubimca.

Nakon sterilizacije psi se goje?

Psi se, kao i ljudi, goje samo onda kada unesu više kalorija nego što mogu da potroše. Vrlo prosto – pas se ne goji zbog sterilizacije, već zbog premalo kretanja i previše hrane. Istina je da se nakon sterilizacije psi smire i da mogu postati nešto manje aktivni, ali to nikako nije pravilo. Znamo dosta sterilisanih pasa, među kojima je i moj, koji su puni energije i imaju kondicije za hodanje, trčanje i igranje više od mnogih nesterilisanih pasa. Dakle, ako vaš pas redovno šeta, trči, pliva ili juri za lopticom i ako ga hranite kvalitetnom hranom i samo onoliko koliko mu je potrebno, ne samo da se neće ugojiti, već će biti veoma zdrav i u odličnoj kondiciji.

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *