Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li ste sigurni da želite psa?

Pas nije igračka. Ukoliko ste rešili da kupite ili usvojite psa dobro razmislite da li ćete moći da ispunite sve obaveze oko budućeg kućnog ljubimca.

Pas nije igračka. Ukoliko ste rešili da kupite ili usvojite psa dobro razmislite da li ćete moći da ispunite sve obaveze oko budućeg kućnog ljubimca. Kupovina ili udomljavanje psa znači da morate da budete sigurni da će, kada odraste, štene imati fizičke osobine i karakter koje se očekuje kao rezultat selekcije koju sprovodi odgajivač kao stručnjak za tu rasu. Obično se ljudi “zalepe” za fizički izgled psa it u se rađaa  “ljubav na prvi pogled”: simpatično lice, figura, dlaka, ili veličina. Ipak, iza fizičke pojave, svaka rasa ima osobine koje treba poznavati pre nego što donesete svoju odluku. Zbog toga je korisno prikupiti informacije i raspitati se kod odgajivača i kinoloških klubova koje možete naći na izložbama pasa.

 

Život sa psom

Pre nego što kupite ili udomite psa, trebalo bi da znate da se njegovo ponašanje formira pre, u toku i nakon njegovog rođenja. To zavisi od nekoliko faktora: genetika, od dana kada štene napusti odgajivačnicu i pređe u svoju novu porodicu i novo okruženje. To znači da se prvih šest meseci oblikuje najveći deo ponašanja psa.  Spona između genetske osnove i specifičnih iskustava kao što su dolazak u novi dom i prve šetnje, čine neraskidivu celinu. Ipak, bez odgovarajuće obuke koja psu pokazuje ko je gazda, odnosno konkretno ko je vođa čopora, pošto je za psa čovekova porodica čopor, svaki pas će pokušati da postane dominantan i nametati svoja pravila, bez obzira na veličinu i rasu.

Psi za život u gradu ili za život na otvorenom?

Pre nego što kupite ili udomite psa, morate se dobro raspitati o njegovim karakteristikama i afinitetima. Bez obzira na to da li je reč o lovačkom psu, pudli, malterezeru, trebalo bi da znate da rasni psi imaju istorijski i genetski koren koji određuje njihove sposobnosti i osobine. Većina rasa je danas u stanju da živi u urbanoj sredini, ako se šetaju više puta dnevno po najmanje 30 minuta i ako se posvećena pažnja ne završava na svakodnevnom pripremanju hrane.

Ipak trebalo bi da znate da pojedine rase pasa nisu pogodne za život u stanu, pa često pate pate zbog nedostatka fizičkih napora. Na primer rasa Border koli, je  stvorena da čuva stada, a sibirski haski bi trebalo da živi u čoporu i vuče zaprege u snežnim i hladnim predelima.

Ipak, psi se prilagođavaju, a najbolji primer za to je Jorkširski terijer koji je pre 100 godina korišćen kao pacolovac u jorkširski rudnicima u Engleskoj, a danas je jedan od napopularnijih kućnih ljubimaca u svetu. I pored toga, on je ostao terijer u srcu, koga krasi čvrst karakter. Bez obzira da li živi u gradu ili u selu, ovčarski pas će čuvati i uvek će biti na oprezu, irski seter će biti u stanju da itleti iz kola i otrči u šumu, dok će retriver biti uporan u želji da vrati svom vlasniku njegovu rođenu cipelu.

 

Grupe pasa

U Starom Rimu su se psi klasifikovani prema svojim sposobnostima. Klasifikacija se delila na  “ovčarske pse”, “lovački pse” i “kućni pse”. U osamnaestom veku, Bufon (Buffon) je pokušao da klasifikuje pse prema obliku njihovih ušiju. Podelio ih je tako u trideset rasa sa uspravnim ušima, opuštenim ušima i poluuspravljene ušima, dok je Kuvije (Cuvier) predlagao podelu pseće vrste na “pse čuvare”, “mastife” i “španijele” prema obliku lobanje.

 

Od pedesetih godina prošlog veka, međunarodni kinološka federacija FCI je svoj rad zasnovala na klasifikaciji različitih rasa u deset grupa. Grupa je definisana kao “skup rasa koje imaju zajednički određen broj prenosivih jasnih obeležja”. Tako na primer, jedinke koje pripadaju prvoj grupi (ovčarski psi), uprkos morfološkim razlikama, sve pokazuju izvorni instinkt čuvara stada.

  1. grupa: Ovčarski psi i čuvari stada (sa izuzetkom švajcarskog planinskog psa).
  2. grupa: Pinčeri i šnauceri – molosi – švajcarski planinski psi.
  3. grupa: Terijeri
  4. grupa: Jazavičari
  5. grupa: Špicevi i psi primitivnog tipa
  6. grupa: Goniči, cunjavci i srodne rase
  7. grupa: Ptičari
  8. grupa: Retriveri i psi za vodu
  9. grupa: Psi za pratnju i razonodu
  10. grupa: Trkački psi