Čivava i rotvajleri su rođaci! Ne verujete? Pročitajte onda tekst

Da li ste se ikada pitali kako je malena čivava u srodstvu sa rotvajlerom ili pitbulom i koje su njihove sličnosti sa dalmatincem?

Jedan umetnik je napravio porodično drvo pasa koje pokazuje različitosti pasa i to kako su rase međusobno povezane...

Od terijera i planinskih pasa do hrtova, ocrtavajući karakteristike skoro svake čistokrvne rase pasa kako biste mogli da vidite kako je jedan pas povezan sa drugim.

Na listi se nalazi 181 pas, od malenih pomeranaca do radnih pasa kao što su aljaski malmut i omiljenih porodičnih pasa – zlatnih retrivera, labradora i terijera.

Na primer, najmanja vrsta pasa, čivava koja potiče iz Meksika, povezana je sa rotvajlerima koji su poznati psi čuvari.

Čivave su takođe u srodstvu sa pinčevima. Na isti način bernardinac je u vezi sa mopsom.

Porodično drvo olakšava snalaženje posebno prema grupama pasa. Na primer seteri, kokeri i retriveri pripadaju grupi sportskih pasa kao i vižla i kortharsov grifon.

Kratku istoriju rasa pasa je napravila kompanija Pop Chart Lab.

 por stpsi.jpgvelika

Kako psi izgledaju tako različito, ali su u suštini isti?

Svaka rasa pasa pripada jednoj vrsti – Canis lupus familiaris, bez obzira na veličinu, težinu i krzno. I dok se neke varijacije dese prirodno, za većinu je zaslužan čovek.

Danas je glavna motivacija za stvaranje rasa – izgled dok je ranije ukrštanje rasa imalo praktičniji karakter. Mnogo pasa je odgajano da budu najbolji mogući lovci.

Jedan od razloga zašto se psi tako lako prilagođavaju može biti taj što se njihov genetski kod lako upoređuje sa drugim vrstama.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *