Da li se psi znoje?

Verovatno vas je oduvek zanimalo da li se psi znoje i kako podnose visoke letnje temperature. Ako niste čuli ili pročitali portal paszavas vam donosi objašnjenje. Naime, psi se znoje, ali ne iz istih razloga kao ljudi. Oni imaju znojne žlezde po čitavom telu, a kad bakterije razgrade njihove izlučevine, stvara se karakterističan pseći miris.

Ipak, za razliku od ljudi, te žlezde uopšte nisu uključene u regulaciju telesne temperature. Psi takođe imaju znojne žlezde i na šapama. Izlučevine iz njih (uglavnom voda) pomažu da se površina za hodanje zadrži mekanom. Bez toga bi produženo trenje isušilo jastučiće šapa.

Animal-Dogs-Hound-Basset-Hound-900x144060678

Pa kako, dakle, pas reguliše telesnu temperaturu? Čoveku u tome pomaže veliki broj znojnih žlezda, smeštenih po čitavoj koži. Krzno pasa je ujedno i izolacioni sloj, koji smanjuje teškoće s pregrevanjem. Dlaka zadržava toplotu i premda se na dodir može činiti vrlo toplom, do kože stiže vrlo malo toplote. Višak toplote podstiče psa na proizvodnju više znoja iz šapa, što se vidi po tome što ostavlja vlažne otiske stopala!

Ustvari, većina životinja reguliše toplinu putem isparavanja kroz disajni sistem. To je razlog zbog kojeg psi dašću, posebno kada je napolju toplo. Dahtanje pomaže gubitku toplote isparavanjem s jezika.

Zanimljivo je spomenuti da miševi koriste drukčiji način. S obzirom da nemaju znojne žlezde, za vreme vrućeg vremena se oblizuju, pa tako toplotu gube zbog isparavanja sline sa čitavog tela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *