Da li se psi znoje?

Tropske temperature koje ne popuštaju danima, ne prijaju većini ljudi, a o psima i da ne govorimo. Ipak, ljudi se znoje i na taj način regulišu svoju telesnu temperaturu. A šta je sa psima, da li se one znoje i ako se znoje na koji način to rade?

Odgovor je kratak – Psi se znoje, ali ne iz istih razloga kao ljudi.

 

Naime, psi imaju znojne žlezde po čitavom telu, a kad bakterije razgrade njihove izlučevine, stvara se karakterističan pseći miris.

Ipak, za razliku od ljudi, te žlezde uopšte nisu uključene u regulaciju telesne temperature. Psi takođe imaju znojne žlezde i na šapama. Izlučevine iz njih (uglavnom voda) pomažu da se površina za hodanje zadrži mekanom. Bez toga bi produženo trenje isušilo jastučiće šapa.

Pa kako, dakle, pas reguliše telesnu temperaturu?
Čoveku u tome pomaže veliki broj znojnih žlezda, smeštenih po čitavoj koži. Krzno pasa je ujedno i izolacioni sloj, koji smanjuje teškoće s pregrejavanjem. Dlaka zadržava toplotu i premda se na dodir može činiti vrlo toplom do kože stiže vrlo malo toplote.

Višak toplote podstiče psa na proizvodnju više znoja iz šapa, što se vidi po tome što ostavlja vlažne otiske stopala.

Ustvari, većina životinja reguliše toplinu putem isparavanja kroz disajni sistem. To je razlog zbog kojeg psi dašću, posebno kada je velika vrućina. Dahtanje pomaže gubitku toplote isparavanjem s jezika.

Ipak, valja napomenuti da dahtanje samo donekle može da reguliše telesnu temperaturu, zato bi trebalo po ovom vrelom vremenu napolje da ga izvodite samo ranom zorom ili kasno uveče.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *