Da li se psi zaista bore za dominaciju?

Vrlo često se među vlasnicima pasa mogu čuti izjave o dominantnim psima i dominaciji. Dominacija je često korišćen termin i još je uvek mnogi smatraju navodno ključnom pri vaspitanju pasa. Kad se razmisli ipak bi trebalo d ase zapitate kako uopšte definisati dominaciju kod pasa i kako znate da li je pas dominantan.

Stara teorija o vođi čopora, to jest navodnoj iskonskoj sklonosti pasa da žive u čoporima kojima vlada jedan i jedini neprikosnoveni vođa, odnosno alfa mužjak koji obično do tog položaja dolazi nasiljem, a zahvaljujući nasilju na toj poziciji i ostaje, srećom po mnoge ljubitelje pasa, nije baš bliska istini.

Pre svega, osvedočeni preci pasa – vukovi zaista žive u čoporima koje zaista predvodi alfa par, alfa mužjak i alfa ženka, ipak ostatak čopora ne čine silom podređeni podanici već njihovo potomstvo.

Drugim rečima, vučji čopor nije ništa do neke vrste porodice kojom rukovodi roditeljski par, a iz kojega pojedini članovi, kad su za to spremni, odlaze kako bi zasnovali svoj čopor.

Takođe, sukobi unutar čopora retki su jer svaki član zna svoju ulogu i spremno sarađuje. Naravno, režanja i koškanja se događaju, ali koliko god to delovalo strašno, ne radi se ni o čemu ozbiljnijem od porodičnih razmirica.

Uz navedeno, valja napomenuti kako pas, premda s vukom deli gotovo istu genetsku strukturu, nije vuk te je pripitomljavanjem postao druga vrsta drugačijih karakteristika.

Primera radi, John Bradshav u svojoj knjizi ‘Pseća vrsta’ iznosi stav i argumente kako pas uopšte nije životinja čopora u klasičnom smislu jer premda podivljali psi žive u grupama, u okviru njih ne postoji klasična piramidalna hijerarhija.

Drugi autori poput psihologa Stenlija Coreno zagovaraju tezu kako psi jesu bića čopora na čijem čelu se nalazi vođa te ih u tom smislu treba i tretirati. Što sve to znači za vašeg psa koji se izvalio na kauču i drema dok vi možda čitate ovaj tekst?

Iskustvo potvrđuje da vaspitanja i školovanja pasa nema bez autoriteta, ali autoritet i vođstvo ne podrazumevaju žestoku silu, grubost, pa čak ni nužno podređenost u svim aspektima zajedničkog života. Radi se prosto o tome da psu treba da budete autoritet, ali i saradnik koji uvažava njegove potrebe jer, hteo – ne hteo, i snosi odgovornost za njegovu dobrobit. Pomalo, zaista, kao alfa vukovi – roditelji sa početka teksta.

Šta se pseće dominacije tiče, radi se na neki način o zameni teza. Iz nekog nejasnog razloga ponekad se svako pseće pokazivanje agresije povezuje s njegovom navodnom željom da dominira nad nekim.

Tako, na primer, čuveni trener Millan u jednoj od epizoda svoje emisije tumači kako pas želi dominirati nad usisivačem ili nekim drugim kućnim predmetom.

Agresiju kod pasa, kao i kod ljudi, mogu podstaći raznoliki motivi, a česti su strah i posesivnost. Posesivnost naprosto znači borbu oko resursa i događa se nekad na vlasnika ne puštaju blizu dok jede, da bi nakon obroka veselo dotrčao na maženje.

Ne radi se dakle o pokušaju dominacije nad čovekom već o banalnoj činjenici da naš četveronožac jednostavno ne kapira da hrana za pse nama ne znači koliko i njemu. Ako smo još, pokušavajući od toga ga odučimo , psu oduzimali činijicu da mu pokažemo ko je glavni, sad on samo još više strepi da će ostati – gladan.

Naravno, postoje slučajevi karakterno, a i telesno snažnih pasa koji pokušavaju nametati okolini svoju volju ali i tu zapravo ne bi bilo ispravno govoriti o dominiranju nad ljudima. Jer, razmislite, naš pas posvema zavisi o nama.

Vi mu pružate smeštaj, hranu, brigu i zadovoljavavate emocionalne potrebe. Ako dođe do nesporazuma između vas i vašeg psa bilo kojim povodom i pod bilo kojim okolnostima, za njih smo najpre odgovorni mi ljudi.

Komunikacija među psima takođe je složena, a i njihovi međusobni odnosi nisu uvek sasvim jednoznačni. Ipak, iskustvo govori kako u grupama ili između istopolnih jedinki nastaje određena hijerarhija, ali ni ona nije sasvim stalna i nepromenljiva.

Bilo kako bilo, dominacija i dominiranje, srećom, nisu presudne pasje funkcije i rod kanida kroz milenijume nije sprovela sklonost dominaciji već najprije saradnji pa i onoj s nama ljudima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *