Da li se psi i mačke zaista ne vole ili…

Vole se kao pas i mačka – poznata je fraza iz svakodnevnog života kada želimo opisati neslaganje i netrpeljivos između dve osobe. A da slu su zaista psi i mačke tako veliki neprijatelji ili je to ipak samo mit?

Malo istorije nije na odmet
Pre nego što su se psi i mačke pripitomili odnosno počeli da žive sa ljudima bile su predatori. Znači da bi došle do hrane vrebale su, prikradalee, proganjale i hvatale svoj plen. Ovo je ostalo do danas, pa njihovi ođaci i sada na isti način dolaze do obroka. U ovom smislu psi i mačke nalaze se na istom mestu u hraniteljskom lancu, što znači da se međusobno ne jedu, ali se napadaju kako bi eliminisali konkurenciju zbog preživljavanja.

Psi i mačke koji žive kao kućni ljubimci više nemaju takve snažne istinske nagone jer hranu uglavnom dobijaju od ljudi.
Ipak, taj mali nesporazum i dan danas je ostao kod pojedinih pasmina pasa. Psi su uglavnom ti koji napadaju mačke, zato što su veći i snažniji. Međutim ima i mačaka koje i te kako skaču psima u oči i to iz čista mira.

Različiti narav
Osim što imaju različitu narav, psi i mačke imaju i drugačije društveno ponašanje. Psi su izuzetno društvena bića i verovatno zbog toga ni jedna druga životinja nije ostvarila tako blizak odnos sa čovekom. Psi vole da budu deo hijerarhije jer ih to nagonski asocira na čopor. Mačke su s druge strane individualna bića i najčešće više vole da busu same.

Kad se psi pozdravljaju, njuškaju se oko usta, a zatim oko analnog područja, što im je normalno socijalno ponašanje. S druge strane, mačke to ne vole i mogu agresivno reagovati na takav „pseći pozdrav“.

Dog-and-Cat-Wallpaper-teddybear64-16834783-1280-800

I onda je dovoljno da neko prvi započne bitku kako bi krenula jurnjava po kući ili dvorištu.

Različito ponašanje
Životinje svojim pokretima tela iskazuju određene emocije, raspoloženje i stanje. Pa recimo mahanje repom, psi i mačke prevode na različiti način, štp može izazvati problem. Dok psu mahanje repom označava da je prijateljski i znatiželjno nastrojen, kod mačaka mahanje repom znači da nisu baš srećne, čak i da su ljute.

Kako sprečiti sukob
Ipak, psi i mačke mogu živeti zajedno bez problema, važna je samo rana socijalizacija kako bi postali međusobno tolerantni. Ipak, treba napomenuti da neke pasmine pasa i pored rane socijalizacije teško savladavaju prirodni nagon da naganjaju manje životinje, ne samo kad su u pitanju mačke.
Osim toga, psi naganjaju mačke i zato što to vide i nauče od starijih pasa još dok su štenad, pa tako nešto na vreme treba sprečiti.

Tolerantni i netolerantni psi
I pored socijalizacije netolerantni prema mačkama mogu biti šnauceri, terijeri, hrtovi, zatim doberman, Rodezijski gonič lavova, samojed, Aljaski malamut, Sibirski haski, Akita Inu, Shiba Inu… Zapravo, ukoliko su ovi psi socijalizirani s mačkama znači da će biti tolerantni – ali jedino u prisutnosti vlasnika, što je odraz njihove poslušnosti, a ne tolerancije. Kad nema te prepreke, rado će ih pojuriti.

Tolerantnije pasmine pasa prema mačkama su Zlatni retriver, Labrador retriver, Pudla, Pekinezer, Nemački bokser, Kavalir King Charles španijel, Maltezer…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *