Da li se i vi “topite” kada vas pas gleda s nagnutom glavom na stranu?

Sigurni smo u to da nema tog vlasnika na svetu koji se ne raspopi kada mu njegov pas uputi pogled sa nagnutom glavom na stranu. Niko nikada nije umeo da objasni zašto i kako to naši psi čine, ali svakako reč je o činu kojim nas naši psi kupuju za sva vremena

Reč je o pokretu koji je standardan kod većine pasa. Kako tvrdi većina veterinara i specijalista za ponašanje životinja, ovakva reakcija obično usledi kada je u pitanju nekakav misteriozni, nepoznat zvuk. Bilo da je reč o zvonjavi vašeg novog pametnog telefona ili možda nekog drugog uređaja.

Za većinu vlasnika ovakva reakcija njihovog psa je zabavna i izuzetno privlačna. Neki od pasa na ovakav način reaguju samo na određena pitanja koja im postavi vlasnik, poput “Ko je najbolji pas na svetu?”, a onda spontano kreće sa uzastopnim ponavljanjem kako bi što duže uživao u reakciji svog ljubimca. Svakako im je teško odoleti u takvim situacijama zbog tog nedodoljivog načina komunikacije i izgleda kao da je pas jako dobro razumeo šta ste ga pitali i suptilno vam odgovara na postavljeno pitanje.

Nauka još nije dala precizan odgovor na ovo pitanje, ali jedna teorija kaže da psi naginjanjem glave u stranu pokušavaju da čuju nešto što bi im bilo drago da čuju. Na primer, da čuju čarobnu reč nakon koje bi usledila određena aktivnost koja im je omiljena.Takođe, ova reakcija je i pokazatelj da psi razumeju neke od reči koje njihovi vlasnici izgovaraju, kao i tonalitet njihovog glasa. Tako, na primer, najčešće, ovakve reakcije mogu se očekivati u situacijama kada pas očekuje da čuje reči poput: šetnja, park, idemo napolje …

Prema tvrdnji američkih specijalista za ponašanje životinja sa Univerziteta Kalifornija potencijalni ključ psećeg naginjanja glave na stranu leži i u objašnjenju kako nas naši ljubimci čuju.

Njihovo super osetljivo čulo sluha sa pokretljivim ušima u stanju je da izuzetno precizno odredi izvor i udaljenost zvuka. A u tome im pomaže i naginjanje glave u stranu.Bilo kako bilo, dok nauka ne da svoj konačni sud vlasnici pasa će svaki put kao i do sada oduševljeno posmatrati svoje pse kada nagnu glavu na stranu i za to ih nagrađivati, podstičući ih time da češće ponavljaju ovaj pokret.

Takođe, ne postoje ni naučni dokazi koji bi pokazali da li su psi koji naginju glavu na stranu ineligentniji od onih koji to ne čine, osim statističkih pokazatelja da psi sa pognutim ušima to čine češće od onih sa uspravnim. Odatle i polazi teorija da je ovaj pokret isključivo u vezi sa njihovim sluhom.Međutim, ukoliko primetite da vaš pas sve vreme drži pognutu glavu na jednu stranu, onda je to momenat za brigu i problem kojim bi trebao da se pozabavi veterinar.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *