Da li psima smeta e-cigareta? Evo šta treba da znaju vlasnici

Već smo pisali o pušačima koji su vlasnici ljubimaca i tu smo objasnili kako je to prilično štetno za životinje, ali s obzirom na rastuću popularnost znatno zdravijeg ‘vejpanja’, nije naodmet dati nekoliko saveta i o toj temi.

Svako zna da pušenje nije dobro za zdravlje. Nedavno desetogodišnje istraživanje o pušenju elektronske cigarete ili ‘vejpanju’ ukazuje na to da je ta navika oko 95 posto zdravija nego cigareta, ali valja imati na umu kako još uvek postoje stvari o kojima se treba voditi računa kad su ljubimci u pitanju.

Ulje koje se stavlja u e-cigarete sadrži velike količine nikotina koji je opasan za životinje, kao i arome koje bi mogle da privuku ljubimca. Nikotin će čak i u relativno malim količinama usmrtiti životinju ako ga proguta.

Ovo upozorenje nije bez tužne osnove – Jedan Britanac pre nekoliko godina ostavio je punjenje za e-cigaretu na mestu koje je njegovo štene moglo da dostigne i to se, nažalost, završilo tragično. Štene je uginuo nakon što je progutao tečnost za e-cigaretu.

S obzirom na opasnost nikotina za decu i ljubimce, tečnost za e-cigarete, i samu e-cigaretu, trebali biste držati negde pod ključem kad je ne koristite.

Što se tiče udisanja para e-cigareta, ljubimci su tu znatno sigurniji nego kod pasivnog pušenja. Pušenje običnih cigareta stvara ogromne količine otrovnih materija, a e-cigarete to ne čine. Problem je to što psi vole miris para e-cigarete i vole loviti velike oblake vodene pare. Svakako izbegavajte duvanje dima ravno u ljubimca, a možete vejpati i pored prozora.

U slučaju da se dogodi najgore i ljubimac vam uspe progutati tečnost za e-cigaretu, trebali biste ga istog trena odvesti veterinaru ili pokušati da izazove povraćanje kod njega.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *