Da li psi znaju koliko je sati?

sat i pas

Bez obzira na to da li ste bili razdvojeni samo par minuta ili nekoliko dana, vaš pas vam se sigurno uvek neizmerno obraduje i dočeka vas sa oduševljenjem. Da li ste ikada razmišljali da li on zna koliko dugo vas nije bilo pored njega? Da li psi koji su spremni da godinama čekaju svoje vlasnike shvataju da je od njihovog rastanka prošlo toliko vremena?

Foto: Thinkstock

Neki naučnici smatraju da psi nemaju osećaj za vreme i da ne umeju da odvoje sadašnjost od budućnosti. Postavlja se pitanje, ukoliko psi ne poznaju pojam vremena, kako je onda moguće da nas u isto vreme cimaju za nogavicu da ih izvedemo napolje ili im damo hranu?

Upravo to je tačka spoticanja različitih teoretičara. Dok jedni govore da je psima potpuno svejedno da li je prošao sekund ili večnost, drugi pak imaju nešto drugačije tvrdnje.

Vilijam Roberts, kanadski naučnik, kaže da to što pas ima osećaj da je vreme za obrok ili šetnju, i slične rutinske dnevne obaveze, može da se objasni na sledeći način – u telu psa dešavaju se biološke promene – hormonalne, temperaturne itd., koje im služe kao podsetnici da je vreme za određene radnje.

Međutim, u ovu polemiku naučnika uključila se i Linda Kiling koja tvrdi da psi znaju da ocene koliko je vremena prošlo. Svoje reči potvrđuje time što se psi, kada je vlasnik odsutan duži vremenski period, dugotrajnije vrte oko njegovih nogu, skaču i ližu ga, jednom rečju njihova sreća traje duže. Kada se vratite sa posla, pas vaš onjuši, zavrti repom, ali ni upola isto kao kada se, na primer, vratite sa letovanja.

Linda kaže da se i procesi u telu psa dešavaju drugačije u ova dva slučaja, pa tako na primer srce psa kuca brže kada je vlasnik duže odsutan.

Dakle, na vama je da procenite sa čijom se tezom slažete. U jedno smo sigurni, psi nikada neće naučiti da gledaju na sat, ali verovatno imaju neki sopstveni sistem za merenje vremena.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *