Da li psi znaju kad ih lažete?

Igra “nevidljivom lopticom” nije zabavna kao što ste mislili.
Svi znamo da psi mogu osetiti naše emocije, sreću, tugu ili bes, ali sad je ustanovljeno da mogu prepoznati kad lažemo i prestaće slediti uputstva nekog kog smatraju nepoverljivim.

Naučnici pod vođstvom Akiko Takaoka sa Univerziteta Kjoto u Japanu to su shvatili koristeći stari trik, pokaži i donesi – čovek pokaže na lokaciju nečega, poput loptice, štapa ili hrane, a pas otrči da to pronađe. Ovi su želeli da shvate da li zaista razumeju ili samo slepo prate uputstva u skladu sa njihovom percepcijom o poverljivosti osobe koja im daje uputstva.

Ako ne percipiraju te osobe kao pouzdane, koliko će im trebati da ne veruju i ne slušaju ljude koje pokazuju u pogrešnom smeru?

Tim je u radu s 34 psa prošao 3 kruga “pokazivanja”. Prvi krug uključivao je pokazivanje psima gde su im u kontejneru skrivene poslastice i igračke. U drugom krugu, nakon što se pokazalo što se nalazi u kontejneru, opet su pokazali na kontejner, no ovaj put to je bio trik – kontejner je bio prazan. U trećem krugu tim je ponovo pokazao na kontejner, koji je ponovo bio ispunjen poslasticama i igračkama.

stap

Čini se da su i psi sledili staro pravilo: “Prevari me jednom, tvoja sramota; prevari me drugi put, moja sramota “, jer su do trećeg kruga mnogi psi prestali verovati pokazivanju volontera.

Drugi eksperiment sproveden je na potpuno isti način, samo su promenili volontere. Psi su srećni ponovo započeli proces i bili su spremni potpuno da veruju svom novom prijatelju. “To nam govori da psi mogu koristiti svoje iskustvo kako bi procenili ko je pouzdan. Nakon tih drugih krugova, novi volonteri zamenili su stare. Psi su i tu novu osobu sledili sa zanimanjem “, kaže Takaoka.

Naučnici su istraživanje objavili u časopisu Animal Cognition i objašnjavaju da su psi obezvrijedili pouzdanost čoveka kad su iskusili njihovu laž. “Psi imaju sofisticiraniju socijalnu inteligenciju nego što smo mislili. Ovakva socijalna inteligencija selektivno se razvila tokom njihove duge istorije života uz ljude “, izjavio je Takaoka.

Eksperiment je potvrdio ono što već znamo o psima – vole rutinu, ali vole i nove stvari. U prvom krugu naučili su kako ide nova aktivnost: čovek pokaže, ja nanjušim nešto odlično.

U drugom su se krugu pravila promenila, što je izazvalo stres kod pasa. U trećem krugu, kad je čovek koji krši pravila bio zamenjen drugim čovekom, psi su bili srećni što su mogli verovati novom čoveku jer vole da isprobavaju nove stvari.

“Psi su vrlo osetljivi na ljudsko ponašanje, ali imaju manje predrasuda. Žive u sadašnjosti, ne reflektuju se na prošlost na apstraktan način, ne planiraju budućnost i sigurno ne pristupaju situaciji dubokim promišljanjem o njoj “, kaže Bradshav, član tima.

Ovo vam daje nešto materijala za razmišljanje ako se mislite igrati “nevidljive loptice” sa svojim psom.

Funkcioniraće nekoliko puta i biće urnebesno smešno jer vam vaš pas veruje mnogo više nego što su psi u eksperimentu verovali strancima koje su upoznali, ali koliko će dugo njegovo poverenje trajati?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *