Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li psi smeju da jedu banane?

Retki su oni koji ne vole banane. Obično se jedu, stavljaju u voćnu salatu, torte, kolače, pohuju, ali mogu i da se piju u obliku smutija i vrlo su zdrave. Ali da li su banane sigurne za pse?

Kratko i jasno DA. Psi mogu da jedu banane, a ovo voće odličan je izvor kalijuma, mangana, vitamina B6, vitamina C, vlakana, biotina i bakra. Takođe, banane imaju niski sadržaj natrijuma i holesterola, ipak zbog sadržaja šećera u njima, psi smeju da ih jednu samo kao poslastice, a ne kao redovni deo njihove ishrane.

One takođe baš uvek moraju biti oguljene, a ne smete ih davati svom ljubimcu u velikim količinama niti velike komade, da bne bi došlo do zatvora.

Foto: petsworld.in

Najbolje bi bilo da o bilo kakvim promenama ishrane psa, pitate za mišljenje veterinara, a da i tada pratite bilo kakve promene težine na psu, pojavu alergija ili moguće znakove osetljivog ggastrointestinalnog sistema.

“Neki psi vole banane, neki ih mrze. Ako vaš pas nije alergičan na njih te se one poslužuju samo kao poslastica, nema razloga da ih izbegavate davati psu”, zaključak je veterinara.

Upravo zato, donosimo vam brz i zanimljiv recept za pseće poslastice od ovog voća.

Potrebno vam je:

1 umućeno jaje

1 oguljena banana (pire)

3 kašike putera od kikirikija

1 šoljica zobnog ili kokosovog brašna

2/3 šoljice zobi

1/2 šoljice sušenog peršuna

1 kašika meda

postupak:

1. Zagrejte rernu na 160 stepeni.

2. Pomešajte sve sastojke i ostavite tako minimalno 5 minuta.

3. Uz pomoć kašike, napravite male kuglice te ih rasporedite po protvanu, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

4. kašikom malo spljoštite kuglice.

5. Pecite 40-45 minuta te pustite da se dobro ohlade.