Da li psi sebe prepoznaju u ogledalu?

Psi su izuzetno pametna bića, međutim, kao i kod drugih životinja, njihova inteligencija nije na dovoljnom nivou da bi vizuelno prepoznali sebe u ogledalu, fotografiji ili snimku. Samospoznaja za životinje nije jednostavna i iz tog razloga je kod pasa najrazvijenija komunikacija pomoću čula mirisa. Zanimljivo je da oni mogu da prepoznaju druge pse u ogledalu, ali svoj odraz ne.

Ipak, neke životinje kao što su slonovi, svrake, delfini i neki veliki majmuni su poprilično svesni da je ono što vide u ogledalu zapravo njihov odraz. Te životinje često prolaze kroz razne faze kroz koje istražuju sebe.

Dajana Ris, psiholog za životinje na Hanter koledžu u Njujorku i autor knjige “Delfin u ogledalu”, jednu od takvih faza naziva “Gručo fazom”. Tokom te faze, životinje ponavljaju razne pokrete kao da “pokušavaju da utvrde vezu između sopstvenog ponašanja i ponašanja svog odraza u ogledalu”.

Risova je takođe došla do zaključka da životinje vole da istražuju delove tela koje ne mogu da vide. Ona je izučavala azijske slonove i delfine, i došla do zanimljivih rezultata. Azijski slonovi npr. ližu ogledalo kako bi videli svoju usnu duplju. Delfinima je sa druge strane, zanimljivo da gledaju svoje belege kojima su ih obeležili istraživači, pa se iz tog razloga ogledaju sa svih strana.

Istraživanja su pokazala da, kod nekih životinja, npr. flamingosa, ogledala utiču na iniciranje parenja, dok kod konja, ogledala mogu da posluže za njihovo smirenje i ublažavanje nervoze.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *