Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Hiljade zlostavljenih štenaca i odraslih pasa šalju se u azile svakoga dana, a ljudi su često iznenađeni time koliko su isti psi spremni da oproste vlasniku.

Da li psi stvarno opraštaju nepravdu koja im je učinjena? Stručnjaci kažu da je veoma bitno raspoznati emocije kod pasa, čiji je spektar manji nego li kod ljudi, pa je samim tim i oproštaj životinja drugačiji u odnosu na čoveka.

Šta psi osećaju?

Psi imaju emocije, ali je njihov spektar emocija manji nego kod ljudi. Prema Diskaveri magazinu, psi imaju emocije na istom nivou kao i dete, što znači da mogu da pokažu osnovne emocije – strah, sreću, uznemirenost i ljubav. Oni međutim nemaju problema sa kompleksnim emocijama poput stida, krivice i ponosa.

Pošto psi nisu “zlopamtila” oni ne mogu u pravom smislu reči oprostiti ako im neko uradi nešto loše.

Kako psi razmišljaju?

Psi ne provode slobodno vreme razmišljajući o prošlosti i budućnosti. Ono o čemu četvoronožni ljubimac razmišlja jeste šta se trenutno dešava oko njega. Iako psi mogu brzo da razviju osećaju rutine i razumeju obrazac vašeg ponašanja, van njihovih mogućnosti je da predvide kada će se vlasnik vratiti kući sa posla ili zapamtiti kada ga je vlasnik udario novinama.

Ukoliko pas nešto pogreši, obori čašu sa stola, uglavnom vlasnici smatraju da pas svojim govorom tela pokazuje grižu savesti.

Međutim, stručnjaci ističu da pas reaguje na način koji mu je poznat od ranije i zna da kada uradi nešto loše da će biti kažnjen. Psi uglavnom uče iz ponašanja vlasnika, pa ako recimo vlasnik krene da oblači kaput, pas će pomisliti da je vreme za šetnju.

Oproštaj

Pas ne može da “oprosti” nasilnom vlasniku na način na koji to čovek može da učini, ali će pas taj oblik ponašanja povezati sa okolnostima u kojima je nasilnik njega maltretirao. Zbog toga su mnoge zlostavljanje životinje u prihvatilištima uzbuđene kada dođu u kontakt sa ljudima, dok se poneke i raduju novim ljudima jer se ne sećaju maltretiranje bivšeg vlasnika. Neki psi mogu razviti emocionalne traume, ali u većini slučajeva loša iskustva zaboravljaju i zamenjuju novim.