Da li psi mogu da osete trudnoću?

Svedoci smo da je sve više napuštenih pasa, a jedan od razloga je što mnogi parovi dobiiju prinovu, pa zbog neznanja ili nedovoljnog informisanja izbaciju psa na ulici, što svakako nije za pohvali. Naime, mnofa istraživanja su potvrdila da deca koja raszu uz psa budu zdravija u odnosu na decu koja nemaju kućnog ljubimca. Ovo su najčešča pitanja koje ljudi postavljaju, a ne znaju odgovore na njih.

Da li psi mogu da osete trudnoću?

Da naravno, mada za sada ne postoje naučni dokazi. Sasvim je moguće da će pas primetiti promenu ponašanja, raspoloženja i stanja svojih ljudskih prijatelja. Psi su pravi majstori u otkrivanju govora jezika tela pa tako lako mogu da primete kad vam pokreti postanu nezgrapni, nespretni i tromi.

Pti jako dobro mogu da ukapiraju da se “nešto dešava“ ako im se promeni dnevna rutina ako ne idu onoliko puta u šetnju koliko su navikli, ako se preskoče vaša zajednička do sada uobičajena istrčavanja, ako vas sve češće viđaju na kauču i ako vas članovi porodice tretiraju drugačije nego obično.

Iako ste trudni i imate posebnu briga, nemojte da zaboravite na svog ljubimca – i njemu i vama će prijati maženje (naučno je dokazano da maženje pseće dlake umanjuje stres).

dog-ownership_good_for_pregnant-women

Trudni ste nekoliko meseci. Da li će naš pas morati da se seli kad dođe beba?

Naravno da neće. To je najveća glupost, ali i veoma nehuman čin koji možete da napravite. Vaš pas je član porodice i tako se prema njemu i ponašajte. Uskoro će se vaša porodica proširiti za još jednog člana kome se najverovatnije i on raduje kao i vi (psi osete pozitivne vibracije kod svojih gazda). Najzdraviji rezon je novog člana porodice naviknuti na kuću, na njene običaje, mirise i zvukove.

Na šta treba da obratim pažnju ako imam psa i novorođenče?

Dok beba ne stegne prirodni imuniten ne dozvolite psu da liže bebu po licu! ovo me treba posebno da se objašnjava ali vas podsećam da se setite šta je taj pas predhodno njušio, lizao ili držao štap u ustima za vreme šetnje. Jasno je da u ovom slučaju postoji opasnost od prenosa infekcije posebno ako je novorođenač u dobi kad je imunološki sistem ne spreman na takve izazove.

Ne treba da vas podsećamo da perete obavezno ruke nakon bilo kakvog dodira sa psom i uvek pre nego što ćete uzeti bebu u ruke. Pre nego počnete da dojite opet operite ruke.

– I naravno, beba i pas ne treba da dele igračke, ali ako se kojim slučajem  pas igrao sa nekom od bebinih igračaka treba ih temeljno oprati vrućom vodom.

– Što češće perite posteljinu na kojoj pas spava. Za pranje podova najbolje je upotrebljavati samo vruću vodu jer deterdženti nisu dobri ni za životinje, a njihova preterana upotreba nije preporučljiva ni za trudnice ni za novorođenčad. Mlaz vruće vode i dobro ribanje mogu da uklone nečistoću pa time i klice i iz najudaljenijih uglova.

– Redovno vakcinišite vaše kuce i ne zaboravite da ih s vremena na vreme očistite od glista.

– Prljave pelene držite daleko od očiju psa jer one mogu biti veoma zanimljive ljubimcu – mogu ih istraživati ili čak pojesti. (To je normalna stvar kod odraslih pasa i ima za cilj održavanje čistoće u svom području ali i zaštita od grabežljivaca koji bi u suprtonom mogli da otkriju  miris mladunčadi kojoj pripada najviša mera zaštite.)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *