Primećujete li sličnost?

Postoje teorije, ali i studije koje pokazuju da parovi vremenom počinju fizički da liče jedni na druge. To je i dokazano, jer se dešava da momka i devojku ili bračni par pitaju da li su u srodstvu. Međutim ovo što je još interesantnije jeste da mnogi podržavaju teoriju kako psi i njohovi vlasnici vremenom počinju da liče. A da li se to zaista može reći i za pse i njihove vlasnike? Postoji nekoliko istraživanja o tome.

ser

Roj i Kristenfeld su 2004. godine su objavili teoriju kako psi definitivno liče na svoje vlasnike, ali samo ukoliko su rasni.

Levin je godinu dana kasnije ponovo analizirajući podatke dobijene prvim istraživanjem, pronašao da to ipak nije tako kako tvrde Roj i Kristenfeld – da ne možemo biti sigurni u to da rasni psi vremenom počinju da liče na svoje vlasnike i da je potrebno opsežnije istraživanje o tome.

Autori originalne studije tvrde da je njihov nalaz tačan (Roy & Christenfeld, 2005).

barbara

Prošle godine je psiholog Sadahiko Nakajime sproveo istraživanje u kojem je navodno dokazao da psi i njihovi vlasnici zaista liče, ali dobio je i odgovor zašto je to tako.

U eksperimentu je ispitivano 500 osoba, kojima su pokazivane fotografije vlasnika i pasa, odvojeno. Ispitanici su zatim dobili zadatak da spoje sliku psa sa slikom svog vlasnika. Dobijeni rezultati su bili fascinantni!

psi i vlasnici

Ispitanici su u skoro 80 posto slučajeva tačno uradili zadatak – uspeli su da spoje vlasnika sa njegovim psom.

Takođe, učesnici istraživanja su u 74 odsto slučajeva uparili pse i vlasnike samo na osnovu fotografija koje su pokazivale njihove oči, a 73 odsto tačnih parova je bilo na osnovu fotografija usta.

I britanski psiholog, dr Lens Vorkmen sproveo je studiju u kojoj je želeo da potvrdi ranije teorije ”da pas i gazda neverovatno liče ili bar podsećaju jedan na drugog”.

nikk

U istraživanju koje je sprovedeno u Britaniji učestvovalo je 70 ispitanika koji su morali da pogode vlasnike 41 psa na osnovu fotografija jednih i drugih.

– Ima istine u teoriji po kojoj gazde i njihovi psi liče. Snažan muškarac, na primer, pre će se opredeliti za snažnog psa, koji će moći da mu parira u fizičkim aktivnostima poput trčanja i slično – objasnio je dr Vorkmen.

U 50 do 60 odsto slučajeva ispitanici su pogodili ko je vlasnik, a ko ljubimac.

Da li vaš pas liči na vas?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *